Dobit 46 miliona KM

ASA Banka: Vodeća domaća banka i treća najveća u BiH

Autor: Biznis.ba
Foto: Biznis.ba

ASA Banka ostvarila je u 2023. neto dobit nakon poreza u iznosu 46 miliona KM, objavljeno je danas na konferenciji za medije u Sarajevu.

Predsjednik Uprave Samir Mustafić izjavio je da je aktiva banke sa 31. decembrom 2023. iznosila 3,026 milijardi KM, što predstavlja rast od 7,5 posto u odnosu na kraj 2022.

Istakao je da kreditni portfolio iznosi 1,855 milijardi KM uz rast od 8,6 posto, dok je depozitni portfolio zabilježio rast od 7,3 posto, dosegavši 2,615 milijardi KM na kraju 2023.

- Kapital banke iznosi 366 miliona KM, te ističemo da smo Banka s najvećim dioničkim kapitalom u državi. Ukoliko analiziramo vrlo intenzivan period iza nas, mi smo tokom sedam godina od jedne male banke sa 150 miliona KM aktive, danas došli do tri milijarde KM aktive, što su impozantni rezultati na koje smo izuzetno ponosni - rekao je Mustafić.

Dodao je da je Banka ostvarila impresivan niz rezultata koji su je učvrstili kao vodeću domaću banku i treću najveću u Bosni i Hercegovini.

- Fokus na stabilnosti, kreiranju efikasnih i jednostavnih rješenja za klijente, kao i unaprjeđenju bankarskih proizvoda, pokazao se kao ključan faktor u postizanju ovih izvanrednih rezultata - naglasio je Mustafić.

Članovi Uprave ASA Banke, Aldijana Rakić, Edina Vuk, Davor Tomić i Hasan Hasić podcrtali su značaj digitalizacije u uslugama koje nudi ASA Banka, kao i usklađenosti sa najvišim tehnološkim i standardima sigurnosti, te inovativni pristup razvoju proizvoda i usluga.

Navedeno je da je tokom protekle godine ASA Banka realizovala niz inovacija i unaprjeđenja u segmentu mobilnog bankarstva i digitalnih usluga koje donose jednostvano korisničko iskustvo za svakodnevne potrebe klijenata.