inflacija uzrok

Banka Engleske zadržava kamatne stope

Autor: Biznis.ba
Banka Engleske zadržava kamatne stope
Foto: Unsplash

Očekivano, britanska centralna banka Bank of England ni na ovom sastanku nije odlučila promijeniti centralnu kamatnu stopu, koja tako ostaje na 16-godišnjem vrhu od 5,25 posto.

Bankari su optimistični u pogledu smanjenja, ali su istovremeno naglasili da zbog ustrajno visoke inflacije još nije pravo vrijeme za to.

"Trebamo više dokaza da će inflacija ostati niska prije nego što možemo smanjiti kamatne stope", rekao je guverner banke Andrew Bailey, koji je inače optimističan da stvari idu u dobrom smjeru, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Britanska godišnja stopa inflacije iznosila je 3,2 posto u martu, što je pad od 0,2 postotna boda u odnosu na februar i najniža stopa od septembra 2021. Centralna banka očekuje da će se inflacija približiti ciljanim 2 posto između aprila i juna, nakon čega bi ponovno trebala malo porasti u drugoj pola godine, prenosi SEEbiz. Za godinu dana trebao bi biti na 2,6 posto, a 2026. trebao bi pasti na 1,9 posto.

Dva člana deveteročlanog odbora, koji su glasovali za smanjenje kamata za 0,25 postotnih bodova, potvrdili su da se smjer monetarne politike polako okreće. Prema njihovom uvjerenju, jasno je da se indeks potrošačkih cijena smanjuje i da nema potrebe odgađati snižavanje kamata, prenosi njemačka štampana agencija dpa.

Banka je u borbi protiv rastuće inflacije počela podizati kamate u decembru 2021., a one su od prošlog ljeta ostale nepromijenjene na 5,25 posto.

Prije dva mjeseca Švicarska centralna banka bila je prva velika zapadna centralna banka koja je snizila kamatne stope, a slijedila ju je u srijedu i Švedska centralna banka. Time je prvi put nakon osam godina snižena ključna kamatna stopa zbog usporavanja inflacije.