jačanje posrnule valute

Banka Japana podigla kamatne stope drugi put od 2007.

Autor: Biznis.ba
Banka Japana podigla kamatne stope drugi put od 2007.
Foto: X.com

Drugi put u skoro dvije decenije, japanska centralna banka je u srijedu podigla kamatne stope, potez koji bi mogao pomoći u jačanju posrnule valute u zemlji i olakšati teret potrošača koji plaćaju više za uvezene osnovne potrepštine poput hrane i energije.

Banka Japana povećala je, naime, svoju ciljanu referentnu stopu na 0,25 posto, s raspona od nula do 0,1 posto.

Stopa je posljednji put povećana u martu, kada je banka podigla kamatne stope prvi put od 2007. godine.

Veliki jaz između kamatnih stopa u Japanu i Sjedinjenim Državama doveo je do pada vrijednosti jena u odnosu na dolar u protekle dvije godine, ali je nedavno povratio snagu jer su trgovci očekivali neminovno povećanje stope od strane Banke Japana.

Odluku Banke Japana pomno su pratili investitori i ekonomisti u i van Japana. Postoje naznake da slabiji jen usporava potrošačku moć japanskih potrošača, a japanska ekonomija, četvrta po veličini u svijetu, smanjila se u dva od posljednja tri kvartala.

S obzirom da je inflacija premašila cilj kreatora politike od 2 posto više od dvije godine, analitičari i ekonomisti su očekivali barem jedno dodatno povećanje stope ove godine, prenosi Investitor me. Međutim, povećanje od 0,25 posto najavljeno u srijedu predstavlja posebno značajan odmak za dosadašnju politiku centralne banke.

Banka Japana se suočila sa sve većim pritiskom da podigne kamatne stope kako bi spriječila da jen – koji je nedavno bio najniži u odnosu na dolar u posljednjih nekoliko decenija – dalje opada.

Historijski niske kamatne stope u Japanu – dio politike namijenjene podsticanju inflacije tokom dugih perioda kada su cijene jedva rasle – bile su glavni faktor u slabosti jena, jer su niske stope natjerale neke investitore da traže veće povrate izvan zemlje.

Oslabljeni jen je efektivno razdvojio japansku ekonomiju: velike međunarodne korporacije su imale koristi, dok su potrošači i manja domaća preduzeća pritisnuta većim troškovima. Ali signali upozorenja bljesnuli su o smanjenoj domaćoj potrošnji, a Japan je ove godine potrošio desetine milijardi dolara kupujući jen kako bi stabilizovao valutu.