Banke

Banke iz FBiH nude niže kamate građanima u RS nego banke sa sjedištem u Banjoj Luci

Autor: Biznis.ba
Banke iz FBiH nude niže kamate građanima u RS nego banke sa sjedištem u Banjoj Luci
Ilustracija

Organizacioni dijelovi banaka sa sjedištem u Federaciji BiH građanima, privredi i vladinim institucijama u RS nude povoljnije kamatne stope u odnosu na banke registrovane u RS.

To potvrđuju podaci Agencije za bankarstvo RS koja nadzire rad i poslovanje bankarskog sektora, prenosi FENA.

Ovakav odnos nije samo trenutan, riječ je o trendu koji traje i nakon što su sve banke povećale kamate prije dvije godine usljed povećanja stope EURIBOR-a.

Po posljednjim podacima Agencije za bankarstvo RS, banke sa sjedištem u RS građanima nude stambene kredite po prosječnoj efektivnoj stopi od 5,04 odsto, dok organizacioni dijelovi banaka iz FBiH u RS imaju prosječnu efektivnu stopu na ovu vrstu dugoročnih kredita od 4,36 odsto.

Još povoljniji odnos je za privredu i vladine institucije. Prosječna kamtna stopa za dugoročne kredite privredi organizacionih dijelova banaka iz FBiH u RS je 4,30 odsto, a banaka sa sjedištem u RS je 6,64 odsto.

Vladine institucije u RS mogu da dobiju kredit za poslovanje firme po prosječnoj kamatni stopi od 6,06 odsto u banakama koje imaju sjedište u RS. Ali, ako zatraže kredit kod organizacionih dijelova banaka iz FBiH mogu da se zaduže povoljnije i to prosječnoj kamatnoj stopi od 4,69 odsto.

Inače, na kraju šestog mjeseca ove godine ponderisana kamatna stopa na ukupne kredite banaka sa sjedištem u RS iznosila je 6,90 odsto, a organizacionih dijelova iz FBiH 4,34 odsto.

Sve banke u RS plasirale su ukupno oko 4,22 milijardE KM kredita. Od toga banke sa sjedištem u RS su plasirale oko 3,16 milijardi KM, a organizacioni dijelovi iz FBiH oko 1,06 milijardi KM.

Osam banaka sa sjedištem u RS ima 274 organizacione jedinice, dok je sedam banaka sa sjedištem u Federaciji BiH poslovalo putem 50 organizacionih jedinica u RS.

Banke sa sjedištem u RS poslovale su sa ukupnom dobiti od 128,7 miliona KM na kraju prvog poludodišta, što je rast od 37 odsto u odnosu na isti period prošle godine.