Banke

Banke u eurozoni očekuju oporavak potražnje za stambenim i korporativnim kreditima

Autor: Biznis.ba
Banke u eurozoni očekuju oporavak potražnje za stambenim i korporativnim kreditima
Foto: ECB

Banke u eurozoni očekuju blagi oporavak potražnje za stambenim i korporativnim kreditima u prvim mjesecima ove godine, pokazalo je u utorak istraživanje Evropske centralne banke.

I na kraju 2023. banke su neto postrožile kriterije za dodjelu kredita, uz strože uvjete za kompanije i potrošačke kredite i ublažene za one stambene, utvrdio je ECB anketom u kojoj je sudjelovalo 157 kredita.

Strože uvjete mogle su u poslovnom sektoru očekivati u prvom redu tvrtke u građevinskom i sektoru nekretnina.

Glavni je razlog za postrožene standarde dodjele kredita percepcija rizika, utvrdio je ECB, a većina anketiranih banaka očekuje da će ih postrožiti i u prvom tromjesečju 2024..

Potražnja kompanija i domaćinstava za kreditima ponovo je značajno oslabila na kraju 2023. zbog podignutih kamatnih stopa, navodi ECB, ističući i smanjena fiksna ulaganja kompanija, poljuljano povjerenje potrošača i slabije izglede za tržište stambenih nekretnina.

Banke ipak očekuju blagi neto oporavak potražnje za korporativnim i stambenim kreditima na početku 2024., prvi puta od početka 2022.

- Očekivano neto povećanje povezano je s procjenama banaka o dugoročnoj potražnji za kreditima dok bi ona kratkoročna trebala biti nepromijenjena, stoji u izvještaju.