Banke

Bundesbank: Njemačka ekonomija jedva će rasti sljedeće godine jer Berlin smanjuje potrošnju

Autor: Biznis.ba
Bundesbank: Njemačka ekonomija jedva će rasti sljedeće godine jer Berlin smanjuje potrošnju
Foto: Bundesbank

Njemačka ekonomija će se ove godine blago smanjiti i jedva rasti sljedeće, jer je potražnja iz inostranstva slaba, vladine subvencije za zelenu tranziciju su obuzdane, a visoke kamatne stope umanjuju aktivnost, saopćila je u petak centralna banka.

Projekcije Bundesbanke ukazuju na to da najveća evropska ekonomija i dalje zaostaje za svojim susjedima jer se decenijski bum potaknut niskim kamatnim stopama, jeftinom energijom i rastućim izvozom bliži kraju.

Dodatna nevolja, njemačka vlada je bila primorana da stegne svoje obaveze prošlomjesečnom sudskom presudom kojom je nametnut limit deficita, što je rezultiralo smanjenjem zelenih subvencija i druge potrošnje, piše Reuters.

- Također je važno napomenuti da je državna podrška privatnim investicijama u oblastima zaštite i transformacije klime sada postavljena na niži nivo, saopćila je Bundesbanka.

Posljednji dogovor njemačke vlade o budžetu postignut je nakon što je Bundesbanka finalizirala svoje procjene, ali je centralna banka rekla da ne bi zahtijevala temeljne revizije.