na 4,35%

Centralna banka Australije zadržala kamatne stope

Autor: Biznis.ba
Centralna banka Australije zadržala kamatne stope
Foto: Ilustracija

Centralna banka Australije zadržala je kamatne stope na 12-godišnjem maksimumu i naglasila da inflacija ostaje uporna, što sugeriše da će proći neko vrijeme prije nego što kreatori monetarne politike budu spremni da signaliziraju smanjenje stopa.

Australijska banka je u utorak na petom uzastopnom sastanku zadržala svoju kamatnu stopu na 4,35 posto i ponovila da „ništa ne isključuje“ – što ukazuje na to da nije nemoguće ni povećanje kamata. Cilj Reserve bank of Australia (RBA) je da uspori rast potrošačkih cijena, uz očuvanje značajnog rasta tržišta rada u periodu nakon pandemije, piše Bloomberg.

„Iako su nedavni podaci bili različiti, oni su pojačali potrebu za budućnošću prema rizicima rasta inflacije“, navodi Odbor za određivanje kamatnih stopa RBA u svom saopštenju. „Odbor će se oslanjati na podatke i procjenu rizika.“

Australijski dolar je doživio malu promjenu nakon ove odluke, dok su prinosi na trogodišnje obveznice osjetljive na politiku porasli, jer su trgovci fino podešavali opklade na ublažavanje monetarne politike ove godine.

Novčana tržišta daju manje od 40 posto šansi za smanjenje stopa do decembra, što je pad sa 50 procenata prije objavljivanja saopštenja.

Upoređivanje današnjeg saopštenja sa majskim pokazalo je promenu u načinu govora RBA u vezi sa inflacijom. Opisana je kao „iznad cilja“ i „tvrdokorna“ u poređenju sa „visokom“ i „padom sporijim nego što se očekivalo“.

RBA je navela da još uvijek postoji „prekomjerna potražnja u ekonomiji“, kao i „povišeni domaći troškovi, kako radni, tako i neradni inputi“.

Ova procjena postavlja australijsku centralnu banku na agresivniju stranu divergirajućeg globalnog pogleda na politiku, ocjenjuje Bloomberg. Banka Kanade je smanjila svoju referentnu stopu za 25 baznih poena ranije u junu, što ju je učinilo prvom centralnom bankom G7 koja je započela ciklus ublažavanja. Evropska centralna banka je uskoro slijedila, dok je Švicarska nacionalna banka svoj potez smanjenja napravila u martu.