pola procentnog poena

Centralna banka Kolumbije smanjila referentnu kamatnu stopu

Autor: Biznis.ba
Centralna banka Kolumbije smanjila referentnu kamatnu stopu
Foto: Ilustracija

Centralna banka Kolumbije smanjila je referentnu kamatnu stopu u toj zemlji pola procentnog poena, sa 11,75 posto na 11,25 posto.

Guverner banke Leonardo Vilar, rekao je da su četiri od sedam članova odbora podržala odluku, dok su se dvojica zalagala za veće smanjenje od tri četvrtine procentnog poena, javlja Bloomberg.

„Današnjom odlukom zadržali smo stav u skladu s monetarnom politikom da inflaciju dovedemo do cilja do sredine naredne godine, a istovremeno dali novi impuls oporavku privrednog rasta“, navodi se u saopštenju banke.

Predsjednik Kolumbije Gustavo Petro, ​​ministar finansija Rikardo Bonila i neke od najvećih privatnih bankarskih grupa u zemlji, pozvali su centralnu banku da ubrza monetarno ublažavanje kako bi podstakla slabu ekonomiju.

Međutim, centralna banka je do sada ignorisala te pritiske, uz tvrdnju da je njen oprezan pristup neophodan za obezbjeđivanje usporavanja inflacije do ciljanog raspona naredne godine od tri posto, plus-minus jedan procenat.

Kolumbija i dalje ima najvišu referentnu kamatnu stopu među vodećim ekonomijama na američkom kontinentu, čak i nakon što je umanjila za dva procentna poena od decembra.

Centralna banka te južnoameričke zemlje predviđa da će privreda rasti 1,4 posto ove godine i 3,2 posto naredne.

Analitičari očekuju da će u septembru kreatori finansijske politike ubrzati tempo smanjenja stopa i to za tri četvrtine procentnog poena.