2025. godine

Centralna banka Mađarske pokrenut će programe zelenog finansiranja

Autor: Biznis.ba
Centralna banka Mađarske pokrenut će programe zelenog finansiranja
Foto: Arhiv

Narodna banka Mađarske (NBH) sljedeće će godine pokrenuti programe zelenog finansiranja za domaćinstva i poslovni sektor, navedeno je u priopćenju.

“NBH će pokrenuti dvije nove zelene inicijative: program zelenog stanovanja za kućanstva i program zelenih obveznica za firme”, rekla je banka u sažetku govora guvernera Gyorgya Matolcsyja na predstavljanju knjige, prenosi Reuters.

Banka nije dala dodatne pojedinosti o veličini ili drugim parametrima planiranih mjera.

U okviru prethodnog programa zelene stanogradnje, koji je pokrenut u oktobru 2021. i zatvoren godinu dana kasnije, NBH je komercijalnim bankama osigurao finansiranje u vrijednosti od 299 milijardi forinti odnosno 750,41 miliona eura koje su one mogle posuđivati ​​zajmoprimcima na malo po kamatnoj stopi od 2,5 posto.

Čak i nakon smanjenja, mađarska bazna stopa od 6,5 posto i dalje je najviša u Evropskoj uniji, uz stopu susjedne Rumunije, nakon porasta inflacije na razine iznad 25 posto nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Suočena sa slabim oporavkom od prošlogodišnje recesije, vlada premijera Viktora Orbana pozvala je NBH da oštrije smanji stope, prenose Financije hr.

Na vlasti od 2010., Orban se bori da oživi mađarsku ekonomiju nakon prošlogodišnjeg pada, ističe Reuters, poduzimajući razne korake kako bi zaštitio zajmoprimce od visokih kamata, za koje je NBH rekla da potkopavaju njezinu nezavisnost.