jačanje poslova

Deutsche bank želi da postane najmoćniji evropski rival Wall Streetu

Autor: Biznis.ba
Deutsche bank želi da postane najmoćniji evropski rival Wall Streetu
Foto: Deutsche Bank

Šef odjeljenja za bogatstvo Deutsche Bank AG u SAD-u planira da nastavi zapošljavanje privatnih bankara visokog profila u pokušaju da postane jedan od glavnih evropskih rivala Wall Streeta u opsluživanju ultra-bogatih u zemlji.

Arjun Nagarkati i njegov tim žele da svom timu ove godine dodaju desetak privatnih bankara u SAD sa većim fokusom na produbljivanje svog prisustva u San Francisku i Los Anđelesu. Već su doveli savjetnike za bogatstvo iz rivala kao što su Citigroup i Bank of America od početka prošle godine.

“Naš posao ovdje je da zaposlimo mali broj zaista iskusnih bankara koji se fokusiraju na prostor visoke neto vrijednosti”, rekao je Nagarkati, 43-godišnji šef privatne banke za centralnu Evropu i SAD u nedavnom intervju. “Onda ćemo to ponoviti sljedeće godine.” Cilj je, kako je rekao, dvocifreni rast prihoda u godinama koje su pred nama.

To je ambiciozan plan. Deutsche Bank se fokusirala na jačanje svojih poslova za upravljanje bogatstvom otkako je krenula sa planom preokreta u 2019. Ali prihodi od upravljanja bogatstvom i privatnog bankarstva najvećeg njemačkog zajmodavca stagnirali su u prvom tromjesečju.

A sa 441 milijardom eura nadziranih za bogate klijente širom svijeta, i dalje je relativno mali igrač u industriji u kojoj najveće kompanije upravljaju više od triliona dolara, prenosi Investitor me. Rivali, uključujući Goldman Sachs, HSBC i JPMorgan Chase, svi nastoje uravnotežiti nestabilne zarade od investicionog bankarstva sa stabilnim naknadama od upravljanja novcem bogatih ljudi.

Deutsche bank bi trebalo da objavi rezultate poslovanja u drugom kvartalu 24. jula.

SAD su jedna od nekoliko regija koje je Deutsche Bank namijenila za rast upravljanja bogatstvom. Klaudio de Sanktis, čelnik privatne banke, iznio je prošle godine planove da zajmodavac udvostruči sredstva kojima upravlja za bogate porodice u jugoistočnoj Aziji i na Bliskom istoku, te je u septembru angažovao tim bankara Credit Suisse za tu ekspanziju.

Nagarkati je odbio da precizira koliki je udio imovine Deutsche banka za upravljanje bogatstvom iz regije koju on nadgleda. Ali posao pružanja usluga ultrabogatima u SAD pomogao je njegovoj jedinici da otprilike utrostruči neto novu imovinu u prvom kvartalu u poređenju sa godinom ranije, rekao je.

„Mi nijesmo posao za masovno tržište“, rekao je. „Fokusiramo se na dvije ili tri stvari i trudimo se da to uradimo jako dobro. Cilj nam je da postanemo glavna evropska alternativa američkim igračima na tom tržištu.”

U cijeloj Deutsche Bank, prihod od upravljanja bogatstvom i privatnog bankarstva iznosio je 1,1 milijardu eura u prvom tromjesečju 2024, nepromijenjen u odnosu na godinu ranije. Švajcarski gigant UBS Group, koji se ponovo plasira na američko tržište, i Morgan Stanley, najveći američki menadžer bogatstva, zaradili su otprilike šest puta više.

Ipak, njemački zajmodavac je prešao dug put od ranih dana svog restrukturiranja, kaže Entoni Valvo, šef američkog tržišta za bogatstvo Deutsche bank. Tada je osoblje u početku moralo da koristi lične odnose kako bi uvjerilo kolege da se pridruže firmi koja se borila da oživi povjerenje investitora.

Sada čak i ne mora da koristi spoljne regrutere i udaljio se od mogućih kandidata koji nijesu baš odgovarali kulturi Deutsche Bank, navodi Valvo. Cijena dionica zajmodavca se više nego udvostručila otkako je objavio planove za preokret u julu 2019, pomažući u zadržavanju osoblja, kao i privlačenju novih zaposlenih.

Bankarska kriza izazvana kolapsom Banke Silicijumske doline u međuvremenu je dovela do razgovora sa bogatim američkim pojedincima i porodicama o tome da li imaju vezu sa stranim zajmodavcem, rekao je Valvo, koji se banci pridružio 2019. godine, a prethodno je radio u firmama uključujući Citigroup.

„Počeli smo da viđamo porast angažovanja na tim diskusijama“, rekao je Valvo. „New York na sjeveroistoku će uvijek biti pokretač rasta“, ali „vidimo ogromnu priliku na zapadnoj obali“.

Od januara, Deutsche Bank je angažovao bivšeg izvršnog direktora Citigroup-a Karla Tonga i nekadašnjeg savjetnika City National Bank za bogatstvo Brajana Barklija da pojača svoje prisustvo u Los Angelesu. Prošle godine je regrutovao Vanesu Perez iz Bank of America da poveća svoju ponudu u Miamiju.

Sveukupno, kompanija je u posljednje tri godine zaposlila oko 40 privatnih bankara u SAD-u, najvećem tržištu za usluge upravljanja bogatstvom. Nagarkati kaže da bi to trebalo da pomogne Deutsche Bank da postane omiljeni butik fokusiran na sofisticirane, ultra bogate investitore.

“Posao ima ogroman potencijal”, rekao je Nagarkati, koji je radio u Deutsche Bank više od dvije decenije. “Nikada nećemo biti najveći igrač u SAD-u, ali u prostoru koji pokrivamo, apsolutno želimo biti broj jedan.”