potezi

Dionice Commerzbank pale za šest posto, njemačka vlada planira zadržati udio u banci

Autor: Biznis.ba
Dionice Commerzbank pale za šest posto, njemačka vlada planira zadržati udio u banci
Foto: Arhiv

Dionice Commerzbank ali i dionice UniCredita pale su u ponedjeljak na berzama, nakon što je njemačka vlada rekla da će za sada zadržati svojih 12 posto udjela u ovoj banci, što je potez koji će vjerovatno zadržati svako spajanje s italijanskim zajmodavcem na čekanju.

Njemačka Agencija za financije priopćila je predkraj sedmice da država zasad više neće prodavati udjele u Commerzbank i da je strategija banke “usmjerena prema nezavisnosti”, što je dosad najjasniji znak da vlada ne slaže preuzimanje druge banke u zemlji, koja je i jedna od najvećih.

Najava finansijske agencije, ogranka njemačkog ministarstva finansija, znači da je malo vjerovatno da će UniCredit uskoro dati ponudu za preuzimanje, kažu neki analitičari.

Dionice Commerzbanka pale su za 5,6 posto u Frankfurtu, dok su dionice UniCredita pale za 1,5 posto u Milanu.

Dionice Commerzbank stekle su oko 24 posto od 11. septembra, dana kada je UniCredit objavio da je stekao devet posto udjela u njemačkoj banci i izrazio interes za spajanje. Dionice UniCredita su od tada rasle pet posto.

Neočekivana kupnja dionica Commerzbank od strane UniCredita iznenadila je Berlin i izazvala protivljenje radničkih sindikata te potaknula Commerzbank na obrambenu strategiju zbog straha da bi spajanje moglo dovesti do masovnog gubitka radnih mjesta i ugušiti kreditiranje malih i srednjih poduzeća, prenose Financije hr.

Commerzbank, s više od 25.000 poslovnih klijenata, gotovo trećinom njemačkog vanjskotrgovinskog plaćanja i više od 42.000 zaposlenika, okosnica je njemačke ekonomije.

Njemačka vlada, koja još uvijek posjeduje 12 posto Commerzbank nakon što je prodala 4,5 posto svojih dionica UniCreditu, igrala bi ključnu ulogu u tome može li se dogoditi bilo kakav dogovor.