jamie dimon

Direktor banke JPMorgan Chase: Americi prijeti nešto gore od recesije

Autor: Biznis.ba
Direktor banke JPMorgan Chase: Americi prijeti nešto gore od recesije
Foto: X.com

Generalni direktor Jamie Dimon ukazao je šta je "najgori ishod" za američku ekonomsku budućnost, pored recesije.

- Najgori ishod je stagflacija. I ne bih je skinuo sa dnevnog reda - rekao je Dimon. Čelnik najveće investicione banke u SAD, sa aktivom od 3,4 mlrd USD, dao je svoj komentar početkom nedelje na Savjetu institucionalnih investitora u Njujorku, prenosi Fox news.

Stagflacija, naziv nastao od skraćenica za stagnaciju i inflaciju, označava stanje u kojem se ekonomski rast usporava dok inflacija i nezaposlenost rastu. Ekonomske posljedice stagflacije mogu dovesti do smanjenja penzionih fondova, kao i kraha berze. Posljednji put je viđena u SAD tokom sedamdesetih prošlog vijeka, navodi Investopedija.

Dok je inflacija u augustu porasla manje nego što se očekivalo na 2,5 posto, izgledi za savezni dug su mračni, sa rastućim brojem od više od 35,3 biliona dolara. Otplate kamata na državni dug koje dospjevaju u oktobru sada premašuju troškove i zdravstvenog osiguranja ("mediker"), i nacionalnog budžeta za odbranu. Državni dug može doprinjeti daljoj inflaciji koja je na horizontu.

Ovo je prvi put u američkoj istoriji da su otplate kamata na državni dug porasle iznad jedan bilion dolara.

- Dakle, teško je, imajući to u vidu, reći da smo izašli na zelenu granu. Mislim da to nije slučaj - rekao je Dimon.

Dok je inflacija pala tako da je skoro dostigla krajnji cilj Nacionalnih rezervi (FED) od 2 odsto, izvještaj koji je u ponedeljak podjelila Banka federalnih rezervi New Yorka pokazuje da su pogledi potrošača na tržište generalno pomiješani.

Amerikanci su odgovorili da očekuju da će njihova potrošnja porasti za pet posto, ali da će prihodi njihovih domaćinstava porasti samo za 0,1 posto u odnosu na prošlu godinu.

Dimon vjeruje da je vjerovatnoća stagflacije u budućnosti oko 35 procenata, što znači da je recesija vjerovatnija.