američki indeksi

Dow Jones potonuo za više od 1.000 bodova u najtežoj rasprodaji u dvije godine

Autor: Biznis.ba
Dow Jones potonuo za više od 1.000 bodova u najtežoj rasprodaji u dvije godine
Foto: Ilustracija

Američki indeksi su oštro pali u ponedjeljak, a Dow Jones Industrial Average zabilježio je najgori dan u gotovo dvije godine, budući da su zabrinutosti oko zdravlja američke ekonomije izazvale rasprodaju na globalnom tržištu.

Dow je pao za 1.033,99 bodova ili 2,6% i završio na 38.703,27. Nasdaq Composite izgubio je 3,43% i zatvorio na 16.200,08, dok je S&P 500 spao 3% i završio na 5.186,33. Blue-chip Dow i S&P 500 zabilježili su najveće dnevne gubitke od septembra 2022.

Japansko tržište dionica zabilježilo je najgori pad od Crnog ponedjeljka na Wall Streetu 1987. godine, pridonoseći strahovima od globalnih previranja na tržištima.

Strah od recesije u SAD-u bio je glavni krivac za pad globalnog tržišta nakon razočaravajućeg izvještaja o radnim mjestima u julu u petak, prenosi SEEbiz. Ulagači su također zabrinuti da Federalne rezerve kasne sa smanjenjem kamatnih stopa kako bi potaknule ekonomsko usporavanje, pri čemu je centralna banka prošlog tjedna umjesto toga odlučila zadržati stope na najvišim razinama u dvije decenije.

Ulagači nastavljaju rasprodavati megacap tehnološke dionice i nekad popularnu trgovinu umjetnom inteligencijom. Tehnološke dionice bile su među najlošijim rezultatima u ponedjeljak.

Nvidia je pala 6,4% u ponedjeljak, dovodeći svoj pad s najvišeg nivoa u 52 sedmice na gotovo 29%. Apple je pao 4,8% nakon što je Berkshire Hathaway Warrena Buffetta prepolovio svoj udio u proizvođaču iPhonea. Ostali zvučniji gubitnici su Tesla, s padom od 4,2%, i Super Micro Computer, s padom od 2,5%.