Banke

ECB će ključne podatke o platama znati tek u junu

Autor: Biznis.ba
ECB će ključne podatke o platama znati tek u junu
Foto: ECB

Evropska centralna banka (ECB) dobit će do juni ključne podatke za odluku o prvom u mogućem nizu smanjenja kamatnih stopa u eurozoni, rekao je glavni ekonomist ECB-a Philip Lane u intervjuu za italijanski dnevnik Il Corriere della Sera.

Od juli 2022. do oktobra 2023. ECB je podigao kamatne stope za 4,5 postotnih bodova kako bi ohladio potrošnju i obuzdao inflaciju. U oktobru i decembru prošle godine banka je zadržala kamatne stope postojećoj razini, ocijenivši da se inflacija kroz dulje razdoblje spušta prema ciljanih dva posto.

Prošle sedmice predsjednik ECB-a Luis de Guindos izjavio je da je eurozona u posljednjem tromjesečju 2023. možda stupila u recesiju i da su izgledi za rast i dalje slabi. “Slabi pokazatelji upućuju na pad privrede aktivnosti i u decembru, potvrđujući mogućnost tehničke recesije u drugoj polovini 2023. i slabe kratkoročne izglede”, rekao je de Guindos prije sedam dana u Madridu.

Glavni ekonomist ECB-a Lane otvoreno je pak u intervjuu za italijanske novine spomenuo mogućnost višestrukog spuštanja kamatnih stopa. Naglasio je ipak da će ključni podaci o plaćama biti u potpunosti dostupni tek uoči sjednice ECB-a zakazane 6. juni.

- Dobit ćemo te važne podatke do naše sjednice u junu, rekao je irski ekonomist. “No, naglasio bih da ćemo pratiti i druge podatke, iz sedmice u sedmicu”, dodao je Lane.

Prošlog septembra ECB je podigao kamatne stope dijelom i kako bi eurozonu “osigurao” od povratka inflacije, istaknuo je Lane, i to će uzeti u obzir kada dođe vrijeme za ublažavanje monetarne politike.

Upozorio je istodobno da bi prebrzo spuštanje kamatnih stopa moglo pokrenuti novi val inflacije i prisiliti centralnu banku eurozone da ih podigne još i više. “Lažno svjetlo na kraju tunela, previše naglo prilagođavanje (monetarne politike) može nam se obiti o glavu”, zaključio je Lane.