Borba protiv inflacije

ECB će vjerovatno smanjivati kamatne stope ove godine

Autor: Biznis.ba
ECB će vjerovatno smanjivati kamatne stope ove godine
ECB / Ilustracija

Evropska centralna banka će vjerovatno sniziti kamatne stope 2024. godine, nakon što se tempo rasta cijena smanji na dva odsto do sljedeće godine, rekao je guverner Banke Francuske Fransoa Vijeroj de Gajo (Francois Villeroy de Galhau).

„Vjerovatno ćemo smanjiti stope ove godine jer napredujemo u borbi protiv inflacije“, rekao je Vijeroj u petak na televiziji LCI, i dodao da je u toku izlaženje iz vanrednog stanja borbe protiv inflacije i da su na pravom putu da „pobijede tu bolest“, prenosi Bloomberg.

Tržišta se klade na početno smanjivanje u aprilu, iako se čini da većina kreatora monetarne politike favorizuje jun. Vijeroj je ranije rekao da nijedan datum nije isključen i da je sve moguće na predstojećim sastancima – u zavisnosti od podataka.

Govoreći ranije u petak, njegov letonski kolega Martins Kazaks rekao je da bi nade investitora za monetarno ublažavanje na jednom od naredna dva skupa mogle biti previše agresivne.

„U ovom trenutku postoje očekivanja da bi stope mogle da budu smanjene na proljeće, u martu ili aprilu, ali ja nisam toliko optimističan“, rekao je Kazaks i istakako da bi sačekao da se završi „priča o inflaciji“ te da se onda stope se mogu snižavati korak po korak.

Vijeroj je takođe rekao da će francuski ekonomski rast „postepeno ubrzavati“ u narednim mjesecima pošto inflacija bude padala ispod prosječne stope povećanja plata. Banka Francuske očekuje da će se izbeći recesija, sa ekspanzijom od oko 0,9 odsto ove godine.