Banke

ECB narednog četvrtka smanjuje kamatne stope

Autor: Biznis.ba
ECB narednog četvrtka smanjuje kamatne stope
Foto: X

Član upravnog vijeća Evropske centralne banke (ECB) i čelnik centralne banke Finske, Oli Ren, naglasio je danas da inflacija u eurozoni opada na “održivi način”, a i ostale brojke ukazuju na to da će ECB na sjednici 6. juna sniziti kamatne stope.

Inflacija u eurozoni je u aprilu ostala stabilna na 2,4%, što je sedmi mjesec zaredom ispod 3%, uprkos blagom povratku u decembru. Brojke za maj treba da budu objavljene u petak.

“Zahvaljujući ovom dezinflatornom procesu, inflacija se približava našem cilju od 2% na održiv način i stoga je u junu sazrelo vrijeme za ublažavanje stava monetarne politike i početak smanjenja stopa”, rekao je Ren u govoru objavljenom na web stranici finske centralne banke.

“Ovo očigledno pretpostavlja da će se dezinflatorni trend nastaviti i da neće biti daljih zastoja u geopolitičkoj situaciji i cijenama energenata”, dodao je.

U međuvremenu, glavni ekonomista ECB-a Filip Lejn rekao je u intervjuu za Financial Times da, „izuzimajući velika iznenađenja, u ovom trenutku ima dovoljno faktora za uklanjanje najvišeg nivoa ograničenja (kamatnih stopa).”

Komentari dolaze uoči junskog sastanka centralne banke. Tržišta sada ukazuju na vrlo velike šanse za smanjenje od četvrtine procentnog poena na glavnu stopu ECB-a, sa trenutnih 4%.

To ukazuje da će Evropska centralna banka vjerovatno krenuti u smanjenje troškova zaduženja prije američkih Federalnih rezervi, koje obično prednjače u odlukama o monetarnoj politici.

„Fed i ECB izgledaju spremne da se razdvoje, sa smanjenjem ECB-a vjerovatno u junu, dok se u SAD pripremaju za dugotrajno više nivoe“, rekli su ekonomisti Bank of America predvođeni Claudiom Irigoyenom u bilješci u petak.

Debata o tome kada će Fed početi smanjivati ​​stope je u toku. Prošle sedmice, brojna značajna saopštenja o ekonomskim i radnim indikatorima dovela su do toga da je Goldman Sachs pomakao svoju prognozu za smanjenje Fed-a sa jula na septembar.

U međuvremenu, zapisnici sa sastanka o politici Fed-a od 30. aprila do 1. maja ukazali su na neizvjesnost među kreatorima politike u pogledu pravog vremena za ublažavanje.

Irigoyen iz Bank of America je rekao da nedavni “Fedspeak” i zapisnici pokazuju da smanjenje kamatnih stopa u SAD za sada nije na stolu.

“Mislimo da će se ciklusi smanjenja kamatnih stopa ECB i Fed-a mnogo razlikovati”, zaključio je.