prvi put od 2019.

ECB smanjila kamatne stope

Autor: Biznis.ba
ECB smanjila kamatne stope
Foto: Unsplash

Evropska centralna banka (ECB) smanjila je u četvrtak troškove pozajmljivanja sa rekordno visokih zbog napretka u borbi protiv inflacije, ali i signalizirajući da tu borbu tek treba dobiti.

Naime, procjenjuje se da će inflacija ostati previsoka do sljedeće godine, prenose agencije.

Inflacija u 20 zemalja koje dijele euro pala je sa više od deset posto krajem 2022. na nešto iznad cilja ECB od dva procenta posljednjih mjeseci, uglavnom zahvaljujući nižim troškovima goriva i normalizaciji snabdijevanja nakon nekih zastoja izazvanih pandemijom.

Ali taj napredak u borbi protiv inflacije je nedavno zaustavljen i ono što je prije samo nekoliko nedjelja izgledalo kao početak velikog ciklusa popuštanja monetarne politike ECB-a, sada se čini neizvjesnijim zbog znakova da bi inflacija u eurozoni mogla da istrajava, kao što je slučaj u Sjedinjenim Državama, ocjenjuje AP.

ECB je smanjila kamatnu stopu na 3.75 posto sa rekordnih 4.0, po prvi put od 2019.

Ali, ECB procjenjuje da će inflacija ove i sljedeće godine ostati relativno visoka, naglasivši da troškovi pozajmljivanja moraju da ostanu dovoljno visoki da bi se spriječio rast cijena.

“Uprkos napretku u posljednjim tromjesečjima, domaći pritisci na cijene i dalje su jaki zbog rasta plata, pa će inflacija vjerovatno ostati iznad cilja i tokom sljedeće godine”, saopštio je ECB.

Ovim potezom od četvrtka, ECB se pridružio centralnim bankama Kanade, Švedske i Švajcarske u smanjenju kamatnih stopa nakon serije povećanja, najvećih u novijoj historiji, prenosi Investitor me.

Očekuje se da će i Federalne rezerve SAD smanjiti kamatnu stopu nakon ljetnje sezone, koje su privremeno odustale od ove mjere zbog većeg od očekivanog rasta inflacije.