šta slijedi?

ECB snižava kamate prvi put od 2019.

Autor: Biznis.ba
ECB snižava kamate prvi put od 2019.
Foto: ECB

Evropska centralna banka ove će sedmice prvi put od septembra 2019. smanjiti troškove zaduživanja za europodručje.

To će označiti službeni kraj ciklusa rekordnog brzog pješačenja koji je započeo nakon pandemije Covid-19 kako je inflacija skočila. No, čini se da je pažnja ulagača već prešla na ono što će se dogoditi nakon ovog smanjenja u junu od strane frankfurtske institucije.

“Sudeći prema komentarima dužnosnika, ne dovodi se u pitanje mudrost snižavanja stopa 6. juna”, rekao je Mark Wall, promatrač ECB-a iz Deutsche Bank.

“Čak i uz pozitivno iznenađenje majskogHICP-a harmoniziranog indeksa potrošačkih cijena, ECB može tvrditi da je smanjenje u skladu s njezinom reakcijskom funkcijom. Pitanje je što dolazi nakon juna?”

Inflacija u europodručju za maj bila je nešto viša od očekivane s ukupnom inflacijom od 2,6%, a štampanom za temeljnu inflacijom od 2,9%. Povrh toga, dogovoreni rast plata — brojka koju ECB pažljivo prati — ponovno se ubrzao u prvom tromjesečju na 4,7 % nakon što je dostigao 4,5 % u četvrtom tromjesečju 2023.

“Mnogi od ovih podataka su iskrivljeni zbog jednokratnih učinaka”, rekao je glavni ekonomist Berenberga, Holger Schmieding, piše SEEbiz.

"Na primjer. blaga zima potaknula je 1. tromjesečje prvo tromjesečje izgradnju na otvorenom, a time i realni BDP, dok su jednokratne isplate povećale plate više nego inače u nekim zemljama poput Njemačke početkom ove godine.”

No, iako se ne može isključiti novo smanjenje stope u julu, s obzirom na nedavne komentare kreatora politike ECB-a, to se ne čini vrlo vjerovatnim.

"Vidimo da se neki elementi inflacije pokazuju postojanim - posebno domaća inflacija, a posebice usluge", rekla je članica uprave Evropske centralne banke Isabel Schnabel u intervjuu njemačkom javnom servisu ARD 16. maja.