Banke

ECB upozorio na naznake problema u imovini velikih banaka

Autor: Biznis.ba
ECB upozorio na naznake problema u imovini velikih banaka
ECB

Banke u eurozoni moraju biti na oprezu u neizvjesnom okruženju, poručila je predsjednica odbora za nadzor pri Evropskoj centralnoj banci (ECB), upozorivši na naznake problema u imovini velikih zajmodavaca.

“Već su se pojavile jasne naznake da se kvalitet imovine značajnih institucija počinje pogoršavati”, rekla je Claudia Buch, prema tekstu govora koji će održati na skupu u Kući eura u Briselu.

Do kraja 2022. udio nenaplativih kredita u ukupnim kreditima banaka gotovo se neprekidno smanjivao, a od 2023. ponovo je blago povećan, premda se zadržao na niskom nivou, napominje Buch, prenosi bankar.me.

U posljednje vrijeme supervizija kreditnih rizika koncentrisala se na “osjetljive sektore” poput sektora komercijalnih nekretnina koji bilježi probleme zbog visokih troškova finansiranja i troškova gradnje.

“Uzorak bankovnih kredita nekretninskim kompanijama implicira da bi podizanje troškova finansiranja moglo udvostručiti udio kredita za gubitaške kompanije na čak 26 posto, izračunao je ECB u izvještaju objavljenom krajem prošle godine.

“Portfelji komercijalnih nekretnina u imovini banaka relativno su ograničeni, što znači da vjerovatno neće sami po sebi dovesti do sistemske krize, ali u slučaju stresa na širem tržištu mogli bi odigrati ulogu značajnog ‘pojačala'”, upozorili su.

Banke su danas “bolje kapitalizovane i otpornije no što su bile prije 10 godina, kada je osnovana bankovna unija”, naglasila je Buch u tekstu govora, ali nema mjesta opuštanju.

“Strukturalne promjene u realnoj ekonomiji, novi rizici, digitalizacija i pojačana konkurencija mogu predstavljati izazov za poslovne modele banaka”, objasnila je čelnica odbora za nadzor zajmodavaca u eurozoni.

Donedavni rast kamatnih stopa donio je bankama korist, povećavši njihovu dobit, što im pruža priliku da pojačaju otpornost izgradnjom kapitalnih rezervi i otporne IT infrastrukture”, naglasila je Buch.

Prije imenovanja na dužnost predsjednice ECB-ova odbora za nadzor banaka u januaru ove godine Buch je bila na mjestu potpredsjednice njemačke centralne banke Bundesbank, podsjeća agencija Dpa.