Banke

ECB vjerovatno smanjuje kamate ove godine

Autor: Biznis.ba
ECB vjerovatno smanjuje kamate ove godine
Foto: ECB

Evropska centralna banka vjerovatno će sniziti kamatne stope ove godine, nakon što se tempo rasta cijena smanji na dva posto do sljedeće godine.

Rekao je to guverner Banke Francuske Francois Villeroy de Galhau.

"Vjerovatno ćemo smanjiti stope ove godine jer napredujemo u borbi protiv inflacije“, rekao je Villeroy u petak na televiziji LCI, te dodao da je u toku izlaženje iz vanrednog stanja borbe protiv inflacije i da su na pravom putu da „pobijede tu bolest“, prenosi Bloomberg.

Tržišta se klade na početno smanjenje u aprilu, iako se čini da većina kreatora monetarne politike favorizuje juni.

Villeroy je ranije rekao da nijedan datum nije isključen i da je sve moguće na predstojećim sastancima – u zavisnosti od podataka.

Govoreći ranije u petak, njegov latvijski kolega Martins Kazaks rekao je da bi nade investitora za monetarno ublažavanje na jednom od naredna dva skupa mogle biti previše agresivne.

"U ovom trenutku postoje očekivanja da bi stope mogle biti smanjene na proljeće, u martu ili aprilu, ali ja nisam toliko optimističan“, rekao je Kazaks i istakako da bi sačekao da se završi „priča o inflaciji“ te da se onda stope se mogu snižavati korak po korak.

Villeroy je također rekao da će francuski ekonomski rast „postepeno ubrzavati“ u narednim mjesecima pošto inflacija bude padala ispod prosječne stope povećanja plata.

Banka Francuske očekuje da će se izbjeći recesija, sa ekspanzijom od oko 0,9 posto ove godine.