MMF

Egipat rješava gubitke nastale uslijed prekoračenja davanja kredita centralne banke

Autor: Biznis.ba
Egipat rješava gubitke nastale uslijed prekoračenja davanja kredita centralne banke
Foto: Unsplash/Ilustracija

Egipatska vlada se obavezala da će riješiti gubitke nastale zbog prekoračenja zacrtanih davanja pozajmica centralne banke, prije svega za aktivnosti vanbudžetskog javnog sektora, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

MMF ističe da je afrička zemlja već počela da pooštrava monetarnu politiku, kao i da u tom cilju prelazi na režim fleksibilnog deviznog kursa i liberalizovani sistem razmjene.

Agencija KAMPAS napominje da su povećane i cijene goriva kako bi bilo nadoknađeni pomenuti deficiti, koji su nastajali počev od decembra 2022. Odbor MMF-a 29. marta odobrio je program finansijske podrške Egiptu vrijedan osam milijardi dolara. Ministar finansija Egipta Mohamed Maait ranije je istakao da će inostrana podrška egipatskoj ekonomiji, koja se nalazi u krizi, biti podijeljena u nekoliko tranši, prenosi Politika, pozivajući se na Bloomberg.

„U iznos od 20 milijardi dolara ulazi prošireni kredit MMF-a od osam milijardi dolara i još 1,2 milijarde dolara iz Fonda za otpornost i održivost te međunarodne institucije”, rekao je Maait. Egipatski ministar je dodao da će ostatak novca doći od Svjetske banke, Evropske unije, Japana i Velike Britanije.

Godišnja stopa inflacije u Egiptu usporila je u martu na 33,3 posto u odnosu na 35,7 posto u februaru, objavila je egipatska agencija za statistiku.

Na mjesečnom nivou cijene su porasle za 1,0 posto u martu, u odnosu na 11,4 posto u februaru.