anketa

ESB: Cijene će i iduće godine rasti znatno snažnije od plata

Autor: Biznis.ba
ESB: Cijene će i iduće godine rasti znatno snažnije od plata
Foto: X

Potrošači u eurozoni očekuju da će cijene i u proljeće iduće godine rasti znatno snažnije od plata, u uslovima blagog pada ekonomske aktivnosti, pokazala je najnovija anketa Evropske centralne banke (ESB).

U proljeće iduće godine godišnja stopa inflacije iznosit će 2,9 posto, procijenili su potrošači u anketi provedenoj u aprilu, i biti tek neznatno blaža nego na početku 2025.

Na 2,4 posto trebala bi se spustiti tek do proljeća 2027., pokazuje medijan procjena, što znači da ESB po procjeni građana ni za tri godine neće dosegnuti ciljanu stopu inflacije od dva posto.

Izračuni evropskog statističkog ureda, međutim, pokazali su pak da je inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) dostigao taj nivo već u martu i da su cijene porasle istim tempom i u aprilu.

Eurostat bi, piše Hina, trebao objaviti procjenu inflacije u maju krajem sedmice.

Nominalne plate trebale bi po procjeni potrošača porasti do proljeća iduće godine za 1,3 posto, a nominalna potrošnja za 3,6 posto.

Ekonomija eurozone trebalo bi se u istom periodu smanjiti za 0,8 posto, nešto blaže no što su građani do sada očekivali. Stopa nezaposlenosti trebala bi pak blago porasti, na 10,9 posto, prenose Financije hr.

U ECB-ovoj anketi učestvuje oko 19.000 građana iz 11 zemalja eurozone, uključujući Belgiju, Njemačku, Španjolsku, Francusku, Italiju i Nizozemsku, Irsku, Grčku, Austriju, Portugal i Finsku.