preliminarni podaci

ESB: Kreditiranje u eurozoni tokom maja neznatno povećano

Autor: Biznis.ba
ESB: Kreditiranje u eurozoni tokom maja neznatno povećano
Foto: Ilustracija

Kreditiranje domaćinstava i kompanija u eurozoni neznatno je povećano u maju, a ponuda novca pokazala je naznake oporavka pred najavljeno snižavanje troškova zaduživanja, pokazali su preliminarni podaci Evropske centralne banke (ESB).

Krediti kompanijama i građanima rasli su u maju za 0,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U aprilu su pak bili veći za 0,2 posto.

Kreditiranje domaćinstava i ekonomije usporava od septembra 2022. godine, navodi Hina, kada je ESB počeo podizati ključne kamatne stope.

Još u jesen 2022. kreditiranje kompanija raslo je po stopama većim od osam posto, a krediti građanima više od četiri posto.

Pokazatelj ponude novca M1, koji uključuje gotovinu u opticaju i prekonoćne depozite, smanjio se u svibnju za 4,9 posto, osjetno blaže nego u prethodnom mjesecu kada je pad iznosio čak 5,9 posto, prenose Financije hr.

Ponuda novca smanjuje se od početka prošle godine, a najviše u augustu, za čak 10,4 posto.

Najširi monetarni agregat M3, koji obuhvaća i oročene depozite, porastao je pak u maju za 1,6 posto, najsnažnije u godinu dana. U aprilu je bio veći za 1,3 posto.