rast "na kocki"

Evropske banke žele status strateškog sektora

Autor: Biznis.ba
Evropske banke žele status strateškog sektora
Foto: Ilustracija

Evropske banke pozivaju Evropsku uniju da im dodijeli status strateški važnog sektora, upozoravajući da je njihova konkurentnost i rast „na kocki“, navodi se izvještaju.

Predsjednik udruženja i izvršni direktor Deutsche Banka, Christian Sewing, već je prošle godine sugerisao da banke dobiju status strateški važnog sektora budući da su, kako je rekao “ključni faktor evropskog suvereniteta”. Sada je prvi puta udruženje i službeno zatražila takav status.

“Ključno je priznati vitalnu i stratešku ulogu banaka u transformaciji Evrope”, rekao je Sewing u predgovoru izvještaja.

Uprkos inicijativi finansijskog sektora, Evropska unija ne objavljuje popis sektora koje smatra strateškima, napominje Reuters.

Glavni izvršni direktor Evropske bankarske federacije (EBF), Wim Mijs, rekao je na brifingu s novinarima povodom predstavljanja izvještaja da je u proteklih 20 godina Evropa prepustila svoju odbranu SAD-u, opskrbu energijom Rusiji a proizvodnju Kini, u poslovima koji su, kako je rekao, zahtijevali detaljan pregled strateških sektora regije.

Banke se u izvještaju uglavnom zalažu za ublaženu regulativu, koja je značajno postrožena nakon globalne finansijske krize i osigurala je stabilnost sektora, po mišljenju regulatora i samih bankara, prenose Financije hr.

Smatraju da je regulativa prekomjerna a njezin obuhvat pretjeran i da, prenosi Hina, predstavlja opterećenje, stoji u izvještaju

Traže temeljitu analizu koja bi trebala pokazati kako propisi utječu ne samo na njihovu stabilnost, već i na konkurentnost i rast.

Bankari već dugo upozoravaju na, kako tvrde, pretjeranu regulativu, ali europski dužnosnici, uključujući predsjednicu Evropske centralne banke Christine Lagarde, odgovaraju da se sigurnost banaka ne smije potkopavati.

“Ne tražimo niže standarde. Problem je u tome što bi naša regulativa u najboljoj namjeri mogla ugušiti (sektor)”, naglasio je Mijs.