nakon sastanka

Fed najavljuje samo jedno smanjenje kamata ove godine

Autor: Biznis.ba
Fed najavljuje samo jedno smanjenje kamata ove godine
Foto: Ilustracija

Federalne rezerve zadržale su u srijedu ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom i nagovijestile da se očekuje samo jedno smanjenje prije kraja godine.

Budući da se tržišta nadaju prilagodljivijoj centralnoj banci, kreatori politike Saveznog odbora za otvoreno tržište nakon svog dvodnevnog sastanka skinuli su sa stola dva smanjenja kamatnih stopa od tri naznačena u martu. Odbor je također signalizirao da vjeruje da je dugoročna kamatna stopa viša nego što je prethodno navedeno.

Nove prognoze objavljene nakon ovosedmičnogdvodnevnog sastanka ukazale su samo na blagi optimizam da inflacija ostaje na pravom putu da se vrati na Fedov cilj od 2%, dopuštajući određeno labavljenje politike kasnije ove godine.

"Inflacija se smanjila tokom prošle godine, ali je i dalje visoka", stoji u izjavi nakon sastanka, ponavljajući jezik iz prethodne izjave. Jedina suštinska promjena, nova izjava je uslijedila s: "Posljednjih mjeseci, došlo je do skromnog daljnjeg napretka prema cilju Odbora od 2 posto inflacije."

Prethodni je jezik rekao da je "nedostajalo daljnjeg napretka" u pogledu inflacije.

Odbor je u svom pomno promatranom "tačkastom dijagramu" očekivanja stopa pojedinačnih sudionika ukazao na agresivniji put rezanja u 2025., s četiri očekivana smanjenja u ukupnom punom postotnom bodu, u odnosu na tri.

Za period do 2025., odbor sada vidi pet ukupnih smanjenja koja iznose 1,25 postotnih bodova, što je pad od šest u martu.

Ako se projekcije zadrže, to bi ostavilo referentnu stopu saveznih fondova na 5,1% do kraja sljedeće godine, više za 0,2 postotna boda od očekivanja iz marta, prenosi SEEbiz.

Drugi značajan razvoj dogodio se s projekcijom dugoročne kamatne stope, u biti nivou koji niti potiče niti ograničava rast. To je poraslo na 2,8% s 2,6%, što je znak da narativ višeg za duže dobiva na snazi među dužnosnicima Feda.

U daljnjem pokazatelju jastrebove sklonosti centralnih bankara, tačkasti grafikon pokazao je da su četiri dužnosnika za nikakva rezanja ove godine, u odnosu na dva prethodna.

U ostatku FOMC-ovog Sažetka ekonomskih projekcija, sudionici su povećali svoje izglede za inflaciju za 2024. na 2,6%, odnosno 2,8% kada se isključe hrana i energija. Obje projekcije inflacije bile su za 0,2 postotna boda više nego u martu.

Fedovo željeno mjerilo inflacije je indeks cijena izdataka za osobnu potrošnju Ministarstva trgovine, koji je za april pokazao očitanja od 2,7% odnosno 2,8%. Fed se više fokusira na temeljnu inflaciju kao bolji dugoročni pokazatelj. SEP pokazuje da se inflacija vraća na cilj od 2%, ali tek 2026.