Banke

Francuska Credit Agricole prestaje da finansira nove projekte fosilnih goriva

Autor: Biznis.ba
Francuska Credit Agricole prestaje da finansira nove projekte fosilnih goriva
Foto: X

Credit Agricole (CAGR.PA), druga najveća francuska banka na berzi, saopćila je u četvrtak da će prestati finansirati nove projekte ekstrakcije fosilnih goriva i objaviti svoju izloženost tom sektoru kao dio svojih novih klimatskih ciljeva.

Najava je uslijedila nakon dogovora postignutog na klimatskom samitu COP28 među predstavnicima gotovo 200 zemalja, koji su se složili da počnu sa smanjenjem globalne potrošnje fosilnih goriva kako bi spriječili najgore klimatske promjene, piše Reuters.

Credit Agricole, koji ubraja francusku naftnu kompaniju TotalEnergies (TTEF.PA) među svoje glavne klijente, rekao je da će do 2030. smanjiti finansirane emisije ugljika vezanih za sektor nafte i plina za 75%, u poređenju s prethodno najavljenim ciljem smanjenja od 30%. .

- Čak i ako je signal dobar i dobrodošao, metodologija ostaje vrlo nepotpuna, čak bi se moglo reći i loša, u smislu tvrdnje da je usklađena s ciljem ograničavanja viših temperatura za 1,5 stepeni Celzijusa, rekla je Lucie Pinson iz Reclaima Finance, komentirajući planove Credit Agricolea.

Više evropskih banaka se obavezuje da će smanjiti svoje finansiranje fosilnih goriva, podstaknuto novim evropskim pravilima koja će ukazati na to koliko je njihovo poslovanje zeleno i pritisak grupa za kampanju i nekih dioničara. Britanske banke NatWest i HSBC, te holandska banka ING su među onima koje su najavile ograničenja takvog kreditiranja.

Američki i azijski zajmodavci, međutim, ostaju daleko veći zagovornici fosilnih goriva.

Barclays je jedini evropski zajmodavac među deset najvećih finansijera fosilnih goriva između 2016. i 2022. godine, dok su JPMorgan, Citi i Wells Fargo tri najveća, prema izvještaju Banking on Climate Chaos koji je napisala nevladina organizacija.

Credit Agricole je također rekao da će utrostručiti svoje godišnje finansiranje projekata obnovljivih izvora energije do 2030. na 3 milijarde eura (3,3 milijarde dolara) sa trenutno jedne milijarde eura.

Dodao je da će povećati izloženost svoje jedinice investicione banke niskougljeničnim energentima između 2020. i 2025. godine za 80 posto, s ciljem dostizanja 13,3 milijarde eura.

Novi ciljevi Credit Agricolea dio su takozvanog "neto nula scenarija 2050.", prema kojem svijet ima za cilj postići nultu neto emisiju ugljika do sredine stoljeća.

Grupe za zaštitu životne sredine kritikovale su Credit Agricole jer ne čini dovoljno da smanji svoju kreditnu izloženost sektoru nafte i gasa, pritiskajući banku da poveća transparentnost po ovim pitanjima.

Credit Agricole je rekao da će prijaviti svoju ukupnu izloženost postojećim projektima vađenja fosila u kojima je još uvijek angažiran u prvom kvartalu 2024.

Dodao je da, što se tiče finansiranja energetskih kompanija, neće imati korporativno finansiranje nezavisnih proizvođača posvećenih isključivo istraživanju ili proizvodnji nafte i gasa.

- U kontekstu klimatske vanredne situacije, moramo pojačati našu posvećenost mjerama koje podržavaju transformaciju društva, rekao je izvršni direktor Philippe Brassac.