Razlog nepoznat

Guverner Švicarske narodne banke podnio ostavku

Autor: Biznis.ba
Guverner Švicarske narodne banke podnio ostavku
Foto: X

Predsjednik Švicarske narodne banke (SNB) Thomas Jordan odstupit će s dužnosti krajem septembra, saopćila je banka, više od dvije godine prije službenog kraja mandata.

"Pravi je trenutak da se povučem.", - rekao je guverner SNB-a u izjavi, nakon "raznih izazova u proteklim godinama."

SNB nije naveo razlog Jordanovog odlaska i nije želio komentarisati nagađanja da je možda zdravstvene prirode. Jordan je 2021. godine imao operaciju na srcu, ali se u kratkom roku vratio na posao. Na čelu je SNB-a od januara 2012. godine.

2020. godine Vlada mu je odobrila još jedan mandat i trebao je voditi banku do 2027. godine.

Njegova dva mandata poklopila su se vjerovatno sa najburnijim periodom u SNB-ovoj 117-godišnjoj historiji. Uspješno je obuzdao inflaciju, ali našao se na udaru kritika zbog zakašnjelog odgovora SNB-a na nagovještaje krize u Credit Suisseu, koja je kulminirala njenim kolapsom.

Njegovi potencijalni nasljednici mogli bi biti izabrani između trenutnog potpredsjednika SNB-a Martina Schlegela, prve žene u SNB-ovom upravnom odboru Andree Maechler, koja je u 2023. godini otišla u Banku za međunarodna poravnanja, i Renauda de Planta, višeg partnera u banci Pictet.

Jordanov zamjenik ili zamjenica bit će imenovani po standardnoj proceduri. SNB-ovo vijeća za nadzor banaka imenovat će kandidata ili kandidatkinju koju potom mora odobriti vlada. Procedura dopušta da kandidat bude outsider, prenosi Reuters.