Nasdaq na rekordu

Indeksi na Wall Streetu porasli u susret ključnom izvještaju o inflaciji

Autor: Biznis.ba
Indeksi na Wall Streetu porasli u susret ključnom izvještaju o inflaciji
Foto: Unsplash

Američki indeksi porasli su u utorak nakon objave novih američkih ekonomskih podataka, dok su ulagači čekali još jedan ključni izvještaj o inflaciji.

Nasdaq Composite je porastao 0,75% i zabio novi rekord pri zatvaranju od 16.511,18. Dow Jones Industrial Average dodao je 126,60 bodova ili 0,32% i završio na 39.558,11. S&P 500 dodao je 0,48%, zatvorivši se na 5.246,68.

Indeks proizvođačkih cijena za april bio je iznad procjena, što je prigušilo očekivanja da će Federalne rezerve početi smanjivati stope kasnije ove godine kako inflacija slabi. PPI je dobio 0,5% u odnosu na april, više od 0,3% koliko su predviđali ekonomisti koje je anketirao Dow Jones.

Početna reakcija tržišta bila je negativna, no pomaci su obuzdani jer je očitanje veleprodajnih cijena u marturevidirano prema dolje kako bi se pokazalo pad od 0,1%. To je bilo dovoljno da ublaži zabrinutost oko tvrdoglavo visokih cijena. Trgovci bi također mogli oklijevati pretjerano reagirati na ovaj izvještaj uoči indeksa potrošačkih cijena koji bi trebao biti objavljen u srijedu, prenosi SEEbiz.

U ovom trenutku neki ulagači možda nisu u potpunosti procijenili mogućnost da će se inflacija zadržati na tim višim nivoima, rekla je Megan Horneman, direktorica ulaganja u Verdence Capital Advisors.

"Tržište je pomalo samozadovoljno - navikli su se na golubinju retoriku od Powella", rekla je. "Po našem mišljenju, što duže ovo tržište nastavi ignorirati ono što se događa u kategoriji inflacije, veći pad možemo vidjeti u nekom trenutku."

Trgovci su također reagirali na komentare predsjednika Federalnih rezervi Jeromea Powella, koji je u utorak rekao da će američka centralna banka morati biti strpljiva suočena s inflacijom višom od očekivane.

Dow je u ponedjeljak prekinuo devetodnevni pozitivni niz, svoj najduži pobjednički niz od prosinca. S&P 500 također je pao u ponedjeljak, dok je Nasdaq blago porastao.