poslovanje u rusiji

Janet Yellen upozorava evropske banke na moguće sankcije

Autor: Biznis.ba
Janet Yellen upozorava evropske banke na moguće sankcije
Foto: X

Američka ministarka finansija Janet Yellen izjavila je da se evropske banke suočavaju sa "rastućim rizicima" zbog poslovanja u Rusiji i da SAD razmatraju jačanje svojih sekundarnih sankcija ako se utvrdi da te banke svojim transakcijama pomažu ruske ratne napore."Razmatramo potencijalno strože sankcije bankama koje posluju u Rusiji", rekla je Janet za Reuters ne navodeći detalje i ne identifikujući nijednu konkretnu banku protiv koje bi sankcije mogle da budu usmjerene.

Yellen je na marginama sastanka finansijskih lidera Grupe sedam (G7) u severnoj Italiji rekla da će sankcije vezane za poslovanje banaka u Rusiji biti uvedene samo "ako postoji razlog za to", dodavši da poslovanje u Rusiji stvara ogroman rizik.

Kako prenosi CNBC, kreator politike Evropske centralne banke (ECB) Fabio Paneta je na istom skupu naglasio da italijanske banke moraju da napuste Rusiju pošto sam ostanak u toj zemlji ugrožava njihovu reputaciju.

Austrijska Raiffeisen banka je najveći evropski zajmodavac koji posluje u Rusiji, iza nje je po obimu poslovanja italijanski Unikredit, dok je na ruskom tržištu prisutna i druga italijanska banka Intesa Sanpaolo.

Ministarstvo finansija SAD ima ovlašćenje da isključi banke iz američkog finansijskog sistema ako se utvrdi da te institucije pomažu u zaobilaženju sankcija protiv Rusije i drugih entiteta zbog rata u Ukrajini.