volatilnost tržišta

Japanska centralna banka najavila zadržavanje labave monetarne politike

Autor: Biznis.ba
Japanska centralna banka najavila zadržavanje labave monetarne politike
Foto: Ilustracija

Banka Japana, koja je prošle sedmice povisila ključnu kamatnu stopu na 0,25 posto, najviše u 15 godina, zadržat će labavu monetarnu politiku zbog volatilnosti finansijskih tržišta, najavio je danas zamjenik guvernera Shinichi Uchida. Neočekivani signal uzrokovao je pad jena.

"Vjerujem da centralna banka mora zadržati mjere za povećanje količine novca u optjecaju i kamatnih stopa na sadašnjoj razini, budući da je situacija na finansijskim tržištima i tržištima kapitala u zemlji i inozemstvu izuzetno nestabilna", rekao je Uchida, prema Francuska novinska agencija AFP.

Japanska centralna banka prošle je sedmice drugi put u 17 godina povisila ključnu kamatnu stopu - nakon što ju je u martu podigla s -0,1 posto na 0 do 0,1 posto, sada ju je podigla na 0,25 posto - te najavila postupno smanjenje u obim kupovine državnih obveznica, prenosi SEEbiz. 

Prema Uchidinoj izjavi, dolar je porastao 1,8 posto na 146,84 jena u odnosu na jen, nakon što je u ponedjeljak dostigao 141,675 dolara. Ali i dalje je znatno ispod vrhunca iz jula, kada je iznosio 161,96 jena, izvještava Reuters.