njemačka

Jedna od najvećih banaka povlači se iz poslovanja

Autor: Biznis.ba
Jedna od najvećih banaka povlači se iz poslovanja
Foto: X

Njemačka Deutsche Bank kupuje portfelj kredita za vazduhoplovstvo od NordLB-a vrijedan 1,67 milijardi eura po neobjavljenoj cijeni, objavile su banke u ponedjeljak.

Najveći njemački zajmodavac pobijedio je u procesu nadmetanja za kredite, pobijedivši brojne domaće i međunarodne strane, priopćio je NordLB.

Deutsche Bank je rekao da su krediti namijenjeni nizu iznajmljivača i vazdušnih kompanija, a osigurani su komercijalnim putničkim avionima. Kreidti će se postupno prenositi na Deutsche od kraja juna.

NordLB se nastoji izvući iz poslovanja s kreditima za vazduhoplovstvo, prenosi Reuters, ali i dalje drži portfelj od 1,1 milijarde eura. Razlozi za ovu promjenu nisu precizirani.

Ova banka već je 40 godina jedna od vodećih banaka za finansiranje aviona u svijetu s dobro diverzificiranim portfeljem aviona i motora.

Sa specijalističkim timovima u Hannoveru, Londonu, New Yorku i Singapuru, uspostavili su globalnu mrežu koja omogućuje razvoj rješenja finansiranja po mjeri na temelju specifičnih zahtjeva klijenata, navedeno je u objavi na službenoj stranici NordLB banke, prenose Financije hr.

Fokus banke je na modernim i štedljivim tipovima aviona koji potiču održive i ekonomične oblike zračnog prometa. Samo u 2023. godini, NordLB osigurao je dva finansijska najma za Condor i Icelandair te revolving kreditnu liniju za SES.