U prvom tromjesečju

JPMorgan Chase ostvarila snažnu dobit, ali ulagači razočarani smjernicama

Autor: Biznis.ba
JPMorgan Chase ostvarila snažnu dobit, ali ulagači razočarani smjernicama
Foto: Unsplash

Američka banka JPMorgan Chase u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 13,4 milijarde dolara, što je šest posto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Rast je uglavnom bio potaknut višim prihodima od kamata. Ukupni prihod porastao je devet posto na 41,9 milijardi dolara.

Dobit su povećali uglavnom veći prihodi od kamata, koje banka ostvaruje skupljim kreditima, ali istodobno ne podiže kamate na depozite, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Banka je također povećala prihode u području upravljanja imovinom i investicijskog bankarstva, ali je lošiji rezultat trgovanja vrijednosnim papirima.

Ali u smjernicama za ovu godinu, banka je rekla da očekuje neto prihod od kamata od oko 90 milijardi dolara, što je u biti nepromijenjeno u odnosu na prethodnu procjenu, prenosi SEEbiz.

Čini se da je to razočaralo ulagače, od kojih su neki očekivali da će JPMorgan povećati svoje smjernice za 2 do 3 milijarde dolara za ovu godinu. Dionice JPM-a skliznule su 4,8% u ranom trgovanju.

Iako nam se smjernice NII-ja "izgledaju kao ultrakonzervativne (i sada ostavljaju prostora da se kasnije revidiraju naviše), sumnjamo da će nepromijenjeni izgledi razočarati ulagače", rekao je analitičar Piper Sandler Scott Siefers u petak u bilješci.

Glavni izvršni direktor JPMorgana Jamie Dimon opisao je kvartalne rezultate kao "snažne". Dodao je, međutim, da uprkos i dalje povoljnim ekonomskim pokazateljima, postoje veliki rizici, uključujući ratove, stalne inflatorne pritiske i mogući zaokret monetarne politike u smjeru kvantitativnog stezanja.