Azijska razvojna banka

Kina će i dalje ostati vodeći svjetski pokretač rasta

Autor: Biznis.ba
Kina će i dalje ostati vodeći svjetski pokretač rasta
Foto: Ilustracija

Kina će ostati najveći pokretač rasta svjetske privrede uprkos usporavanju, objavila je Azijska razvojna banka.

“Kina će očito još neko vrijeme biti važna. Oni još uvijek čine gotovo polovinu BDP-a u azijsko-pacifičkoj regiji", rekao je glavni ekonomist ADB-a Albert Park na press konferenciji za izvještaj banke o izgledima za azijski razvoj.

"Iako se rast usporava, a mi očekujemo da će nastaviti usporavati u nadolazećim godinama... vjerovatno će pridonijeti rastu globalnog rasta najviše od svih svjetskih ekonomija", rekao je Park, a prenosi SeeBiz.

ADB predviđa da će Kina ostvariti godišnji rast BDP-a od 4,8% u 2024., što je niže od vladinog cilja od "oko 5%". Kineska privreda porasla je 5,2% u 2023., što je u skladu sa službenim ciljem od oko 5%.

Čak i uz sporiji rast, podaci ADB-a procjenjuju da će Kina činiti 46% rasta u Aziji u razvoju u razdoblju 2024.-2025.

Kina trenutno čini 18% odnosno 48% globalnog i azijskog BDP-a, na temelju tečaja pariteta kupovne moći, metrike koju koriste ADB, Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond.

Zvjezdana privredna putanja Indije navela je mnoge da hvale ulogu te zemlje kao tehnološkog i proizvodnog centra i atraktivne alternative Kini. Privreda ove južnoazijske države nedavno je porasla najbržim tempom u šest kvartala, nadmašivši očekivanja s rastom od 8,4% u kvartalu od oktobra do decembra tekuće finansijske godine 2023-24.