Pan Gongsheng

Kineska centralna banka: Smanjeni rizici od dugova lokalne vlasti

Autor: Biznis.ba
Kineska centralna banka: Smanjeni rizici od dugova lokalne vlasti
Foto: Ilustracija

Finansijski rizici Kine su se smanjili, uključujući dug lokalne vlade, rekao je guverner Narodne banke Kine Pan Gongsheng u intervjuima za državne medije.

Pan je također rekao da će centralna banka sarađivati s Ministarstvom finascija kako bi omogućila Kini da postigne svoje ciljeve rasta za cijelu godinu. Kazao je da će monetarna politika ostati poticajna.

Peking sve više daje prioritet rješavanju rizika od visokih razina duga u sektoru nekretnina, koji je usko povezan s finansijama lokalne samouprave. Međunarodne institucije već dugo pozivaju Kinu da smanji svoje rastuće razine duga.

“Cjelokupni finansijski sistem Kine je zdrav. Ukupna razina rizika značajno je opala", rekao je Pan u intervjuu koji je objavila državna televizija CCTV. To je prema CNBC-jevom prijevodu transkripta.

Napomenuo je da "broj i razine duga platformi za financiranje lokalnih vlasti opadaju", te da je trošak njihovog tereta duga "značajno pao".

Sredstva finansiranja lokalnih vlasti pojavila su se u Kini u posljednje dvije decenije kako bi se lokalnim vlastima, koje nisu mogle lako izravno posuđivati, omogućilo finansiranje infrastrukturnih i drugih projekata. LGFV su primarno dobivali financiranje iz bankarstva u sjeni, prenosi SEEbiz.

Nedostatak regulatornog nadzora često je značio neselektivno finansiranje infrastrukturnih projekata s ograničenim finansijskim povratom. To je povećalo teret duga za LGFV, za što su odgovorne lokalne samouprave.

Koordinirani napori lokalnih vlasti, finansijskih institucija i investitora u prošloj godini "ublažili su najhitnije potrebe za otplatom najslabijih LGFV-ova i potaknuli tržišno raspoloženje", rekli su analitičari S&P Global Ratings u izvještaju od 25. jula, godinu dana otkako je Peking napravio usklađenu napor da se smanji rizik od LGFV-a.

Međutim, u izvještaju se navodi da LGFV dug "ostaje veliki problem". Analiza je pokazala da više od 1 biliona juana (140 milijardi dolara) LGFV obveznica treba dospjeti u sljedećih nekoliko kvartala, dok takav rast duga ostaje visoko jednoznamenkasti.

Pogoršanje dužničkih izazova je usporavanje rasta Kine. Ekonomij je porasla za 5% u prvoj polovici godine, što je izazvalo zabrinutost među analitičarima da zemlja neće moći postići svoj cilj od oko 5% rasta za cijelu godinu bez dodatnih poticaja.