Banke

Kineske banke povećavaju prodaju loših kredita kako potrošači rastu

Autor: Biznis.ba
Kineske banke povećavaju prodaju loših kredita kako potrošači rastu
kina


Kineske banke prodaju loše kredite rekordnom brzinom, dok regulatori traže brže otpuštanje loših dugova usred rastućih neplaćanja potrošača tokom teškog ekonomskog oporavka nakon COVID-a.

Ovogodišnje izdavanje vrijednosnih papira podržanih nekvalitetnim kreditima (NPL) bi trebalo skočiti za oko 40% u odnosu na godinu dana na rekord, pokazuju podaci agencije za rejting, dok zajmodavci žure da prebace problematičnu imovinu povezanu s hipotekama, kreditnim karticama i pozajmice potrošača.

Samo ove sedmice, šest banaka, uključujući China Everbright Bank (601818.SS) i Bank of Jiangsu (600919.SS) planiraju izdati 1,5 milijardi juana (210,49 miliona dolara) vrijednosnih papira (ABS) na osnovu loših kredita, prema prodajne prospekte pregledao Reuters.

Tipični kupci uključuju menadžere fondova, firme za upravljanje bogatstvom, specijalizirane investitore u nevolji i neke hedge fondove.

- Sekuritizacija je postala redovno sredstvo za kineske banke za otklanjanje loših kredita. Efikasna je, fleksibilna i regulatori daju relativno brža odobrenja za takve proizvode, rekao je Kan Zhou, šef strukturiranih finansijskih rejtinga u S&P Global (China) Ratings.

Izdavanje raste "također zato što u ekonomskom padu postoji sve veća ponuda nekvalitetnih sredstava", rekao je on, očekujući da će tržište rasti sljedeće godine.

Kineske vlasti stavile su na crnu listu 8,57 miliona ljudi koji su propustili plaćanje svega, od hipoteka za kuću do poslovnih kredita, prema sudskim podacima. Kumulativna brojka je veća za 50% u odnosu na 5,7 miliona neplatiša na početku 2020., naglašavajući ožiljke od pandemije i njenih posljedica.

Od 17. decembra, kineske banke su ove godine prodale 42,5 milijardi juana (5,96 milijardi dolara) vrijednosnih papira sličnih obveznicama na osnovu loših zajmova, što je 37% više od ukupnog broja iz 2022. i najviše od početka njihove evidencije 2016, prema podacima jedinica CCXI, kineske rejting agencije.

Osim toga, loših kredita u vrijednosti od 60 milijardi juana promijenilo se na službenom tržištu kreditne imovine u periodu od januara do septembra, što je 61 posto više od prošlogodišnjeg ukupnog iznosa, pokazuju podaci agencije povezane s kineskim bankarskim regulatorom.

Tržište loših kredita u procvatu naglašava izazove s kojima se suočava bankarski sektor koji se bori s krizom nekretnina, problemima dugova lokalne samouprave i rastućim pojedinačnim kašnjenjima kako oporavak Kine nakon COVID-a blijedi.

Neotplaćeni loši krediti u kineskim bankama dostigli su 3,2 biliona juana na kraju septembra, što je za jednu trećinu više u odnosu na 2,4 biliona juana na kraju 2019, prema bankarskom regulatoru u zemlji.

Kako bi se odbranio od sistemskih finansijskih rizika, Peking poziva banke da ubrzaju otuđenje nekvalitetnih sredstava.

"Pakovanje loših kredita u sigurnosni proizvod koji će se prodati investitorima pomaže u smanjenju problematičnih kredita u knjigama banaka i revitalizira neaktivnu imovinu", rekao je Zhou iz S&P-a.

U poređenju sa drugim načinima raspolaganja, kao što su direktan otpis ili prodaja kompanijama za upravljanje imovinom koje su osnovane posebno da se bave lošim kreditima, izdavanje ABS-a se više koristi za poremećene lične kredite.

Senior ABS baziran na lošim kreditima sa prinosom od 2% do 3,5% atraktivni su u okruženju niskih kamata u Kini, ali investitori rizikuju nižu stopu oporavka ako se ekonomska situacija pogorša, rekao je Zhou.

China Citic Bank (601998.SS) u ponedjeljak je prodavala vrijednosne papire osigurane potrošačkim kreditima, dok China Construction Bank (601939.SS) planira izdati ABS hipotekom u utorak. China Guangfa banka saopćila je da će izdati ABS u petak uz pomoć kreditnih kreditnih kartica.