ministar vanjskih poslova

Konaković sa delegacijom Steiermärkische Bank, Sparkassen AG i Sparkasse Bank

Autor: Biznis.ba
Konaković sa delegacijom Steiermärkische Bank, Sparkassen AG i Sparkasse Bank
Foto: Fena

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas sa delegacijom Steiermärkische Bank i Sparkassen AG (Austrija) te Sparkasse Bank d.d. (BiH), koju su predvodili Friedrich Santner, predsjednik Nadzornog odbora Steiermärkische Bank i Sparkassen AG i Amir Softić, predsjednik Uprave Sparkasse Bank.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini i putu u Evropsku uniju (EU), s naglaskom na reformske procese naše zemlje, te regionalnim odnosima, prenosi Fena.

Ministar Konaković upoznao je sagovornike sa napretkom koji je naša zemlja ostvarila na europskom putu. Posebno je istakao ekonomske prednosti integracija u EU, naglašavajući činjenicu da izvoz BiH u zemlje EU i zemlje regije čini više od 90 posto ukupnog izvoza. Naglasio je važnost europskih integracija u području ekonomije i investicija, te dodao da Bosna i Hercegovina ima značajan potencijal u mnogim sektorima privrede, uključujući infrastrukturu, obnovljive izvore energije, turizam, IT sektor, poljoprivredu, drvnu i metalsku industriju, obrazovanje i zdravstvo.

Kada je riječ o odnosima sa Austrijom, ministar je istaknuo da je Austrija jedan od najvećih i najvažnijih trgovinskih partnera BiH, te jedan od najvećih inozemnih investitora u našoj zemlji. Ministar Konaković istakao je i značajnu podršku koju Republika Austrija pruža Bosni i Hercegovini na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Tokom susreta je bilo riječi i o daljnjim vidovima saradnje i podrške privrednicima u Bosni i Hercegovini s ciljem jačanja konkurentnosti izvozno orijentisanih kompanija, mogućim ulaganjima kao i finansiranjima projekata koji bi za cilj imali veći i brži privredni rast BiH i otvaranje novih, boljih radnih mjesta širom države, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.