Predsjednica ECb

Lagarde potvrdila: Smanjenje kamatne stope u junu

Autor: Biznis.ba
Lagarde potvrdila: Smanjenje kamatne stope u junu
Foto: Arhiv

Predsjednica Evropske evropske banke Christine Lagarde nagovijestila je da je smanjenje kamatne stope vjerovatno sljedećeg mjeseca s brzim porastom rasta potrošačkih cijena koji je sada uglavnom obuzdan.

"Ako podaci koje primamo ojačaju nivo povjerenja koju imamo - da ćemo ostvariti inflaciju od 2% u srednjem roku, što je naš cilj, naša misija, naša dužnost - tada postoji velika vjerojatnost" preseljenja 6. juna, rekla je za irski RTE One u televizijskom intervjuu emitiranom u utorak.

"Stvarno sam uvjerena da imamo inflaciju pod kontrolom", rekla je. “Prognoza koju imamo za sljedeću godinu i godinu nakon toga stvarno je vrlo, vrlo blizu cilja, ako ne i cilja. Dakle, uvjeren sam da smo prešli u kontrolnu fazu.”

Potez kada će dužnosnici sljedeći put postaviti politiku naširoko je objavljen. Očekuje se da će kamatna stopa na depozite — koja je na rekordno visokoj razini od 4% od prošle jeseni — biti smanjena za četvrtinu boda, pri čemu će ulagači cijeniti još jedan korak te veličine u septembru i također se naginju prema konačnom smanjenju 2024. u decembru, prenosi SEEbiz.

Članovi Upravnog vijeća odbijaju se obvezati na određenu kamatnu stopu - mišljenje je Lagarde podijelila u intervjuu za RTE One. Mnogi su ipak naznačili da tržišne oklade mogu biti slične njihovom razmišljanju.

Komentirajući u odvojenom intervjuu za Handelsblatt također objavljenom u utorak, predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel pozvao je na oprez nakon vjerovatnog prvog smanjenja.

"Ne bismo trebali ishitreno smanjivati stope i ugroziti ono što smo postigli", rekao je, dodajući da je neizvjesnost "još uvijek velika".

Dakle, "čak i ako se stope snize prvi put u junu, to ne znači da ćemo dodatno smanjiti stope" na sljedećim sastancima, rekao je Nagel. "Nismo na autopilotu."

Tempo inflacije u europodručju drastično je usporen, iako se zaustavila na 2,4% u aprilu i ne predviđa se da će se povući na cilj ECB-a od 2% do druge polovice sljedeće godine.