ublažavanje

Narodna banka Srbije snizila kamatne stope

Autor: Biznis.ba
Narodna banka Srbije snizila kamatne stope
Foto: Arhiv

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) donio je danas odluku da snizi referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 posto.

Smanjena je i stopa na depozitne olakšice – na 4,5 procenta, kao i stopa na kreditne olakšice – na 7,0 posto, prenose beogradski mediji.

U obrazloženju svoje odluke, NBS je objavila da je imala u vidu “da se inflacija od maja nalazi u granicama cilja (3 ± 1,5 posto), kao i da se do kraja perioda projekcije očekuje njeno kretanje unutar tih granica, sa tendencijom njenog daljeg smanjivanja ka centralnoj projekciji cilja.

“Uzimajući u obzir ostvareno i očekivano kretanje ključnih faktora inflacije, a prije svega dalje smanjenje globalnih inflatornih pritisaka, kao i dosadašnji dezinflatorni uticaj restriktivnih monetarnih mjera, Izvršni odbor je procijenio da postoje uslovi za nastavak ublažavanja monetarne politike putem smanjenja referentne kamatne stope”, saopštio je NBS.

Naglašava se da, i pored započetog ublažavanja, monetarna politika i dalje ima restriktivan karakter, prenosi Investitor me.

Opreznost monetarne politike NBS nalažu kretanja u međunarodnom okruženju, najprije povećani geopolitički rizici i njihov uticaj na svjetske cijene energenata i drugih primarnih proizvoda, objasnili su.

Ratna žarišta u Ukrajini i pojasu Gaze, za posljedicu imaju oprez međunarodnih investitora, cijene nafte tokom posljednjih mjesec dana bile su uglavnom sa tendencijom pada, do prvih dana septembra i očekivane pojačane tražnje, a oči analitičara uz sve nabrojano ipak su najčešće okrenute prema Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se odvija neizvjesna borba kandidata za predsjedničke izbore, koji će biti održani za mjesec i po dana.