Bundesbank

Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu

Autor: Biznis.ba
Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
Foto: X

Njemačka ekonomija je u prvim mjesecima godine poslovala nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvještaju.

"Realni bruto domaći proizvod vjervatno je blago porastao u prvom kvartalu", navodi centralna banka u izvještaju objavljenom u četvrtak.

Ekonomisti su ranije predviđali blagu recesiju. U svakom slučaju, nije sigurno da je ekonomija prenijela rast u drugi kvartal.

"Općenito, još uvijek nema znakova održivog oporavka njemačkog ekonomije", saopćila je Bundesbanka.

U posljednjem prošlogodišnjem kvartalu domaća ekonomija bilo je u recesiji po stopi od 0,3 posto.

Sada centralna banka računa na blago povećanje industrijske proizvodnje i nešto jači izvoz. Osim toga, građevinska industrija nije morala zastati jer je vrijeme u februaru bilo izrazito blago.

No, vjetar u lice njemačkoj ekonomiji nije jenjavao.

Proizvodnja je i dalje slaba u mnogim industrijskim sektorima, negativan trend dominira u građevinarstvu, a privatna potrošnja, jedan od stupova rasta, ostaje suzdržana nakon mjeseci jake inflacije, prenosi SEEbiz.

Sa vedrije strane, Bundesbank očekuje da će se inflacija dodatno umjereno smanjiti u aprilu.

Doduše, u maju se očekuje novi skok na oko tri posto, zbog baznog učinka subvencioniranja javnog prijevoza uvedenog 12 mjeseci ranije. Inflaciju će, prema očekivanjima ekonomista, potaknuti novo poskupljenje nafte i snažan rast plata.