kfw

Njemačka razvojna banka smanjuje kredite nakon godina krize

Autor: Biznis.ba
Njemačka razvojna banka smanjuje kredite nakon godina krize
Foto: Bloomberg

Pod ekonomskim pritiskom pandemije, njemačka razvojna banka KfW odrešila je kesu kako bi održala firme a zatim ih velikodušno nastavila posuđivati kako bi preživjele eksplozivno povećanje cijena energije. Tome je ove godine došao kraj.

U prvoj polovici 2024. državni KfW značajno je smanjio kreditiranje. Odobrila je kredite za 34,7 milijardi eura, u usporedbi s 58,7 milijardi u prvih šest mjeseci 2023.

Kako se navodi u priopćenju banke od četvrtka, to je nastavak normalizacije nakon podrške privredi tokom pandemije i energetske krize. KfW je doslovce poručio da su "posljedice kriznih godina prošle".

Podrška domaćem tržištu pala je na manje od polovice prošlogodišnjeg volumena. Između ostalog, istekle su subvencije koje je država odobravala za račune za plin i struju, prenosi SEEbiz.

Smanjena je potražnja firmi za finansiranjem povećanih kamata kreditima iz Evropske unije, dok pojedinci sve više traže kredite za ulazak u program energetske učinkovitosti zgrada, navode iz KfW-a.

KfW je osnovan 1948. godine kao kreditna institucija za obnovu. Nju su Amerikanci i Britanci zadužili da usmjeri pomoć iz Marshallova plana u obnovu ratom razorene Njemačke.

Njemačka vlada danas drži 80 posto kapitala KfW grupacije, a preostalih 20 posto drži 16 njemačkih država.