Pranje novca

Njemački Commerzbank kažnjen s 1,45 miliona eura

Autor: Biznis.ba
Njemački Commerzbank kažnjen s 1,45 miliona eura
Foto: X

Njemački finansijski nadzornik BaFin naredio je Commerzbank platiti kaznu od 1,45 miliona eura odnosno 1,55 miliona američkih dolara zbog kršenja svojih obveza protiv pranja novca, saopćio je regulator.

“Commerzbank AG i bivša Comdirect Bank AG, čiji je Commerzbank AG univerzalni nasljednik, prekršile su svoje nadzorne dužnosti”, stoji u saopćenju regulatora, prenosi Reuters.

Prema BaFin-u, banka nije na vrijeme ažurirala podatke o klijentima i nije osigurala odgovarajuće sigurnosne mjere, što je rezultiralo neadekvatnom dubinskom provjerom u tri slučaja, čime je prekršila svoje obaveze protiv pranja novca.

Commerzbank je priopćila da je preradila due diligence odnosno dubinske analize i ažurirala podatke o klijentima nakon akvizicije Comdirect banke, prenose Financije hr.

“Procesi su prilagođeni u skladu s tim, a ažuriranje podataka u potpunosti je dovršeno 2022. godine. BaFin-ovi zahtjevi su naravno ispunjeni “, dodaje se u priopćenju.

Drugi po veličini uvršteni zajmodavac u Njemačkoj u potpunosti je preuzeo online bankovni Comdirect kao dio korporativne reforme 2020.godine.