Pritisci

Njemački radnici Postbanke prijete štrajkovima nakon neuspjelih pregovora o platama

Autor: Biznis.ba
Njemački radnici Postbanke prijete štrajkovima nakon neuspjelih pregovora o platama
Foto: X

Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plata i posla.

Postbank, filijala njemačkog bankarskog diva Deutsche Bank, mjesecima pregovara s Udruženjem njemačkih bankarskih zaposlenika (DBV) i sindikatom Verdi, koji zajedno predstavljaju oko 12.000 zaposlenika.

Ako radnici odobre daljnje mjere protiv Postbanke, tada bi obnovljeni štrajkovi mogli započeti bilo kada nakon 3. maja, prema DBV-u.

Već je bilo nekoliko kraćih jednodnevnih štrajkova s ciljem povećanja pritiska na banku.

Verdijev pregovarač Jan Duscheck rekao je da je u zadnjim pregovorima s bankom postignut određeni ograničeni napredak, ali "pozicije su još uvijek udaljene, posebno kada je riječ o platama".

Radničke skupine rekle su da se planiraju suzdržati od daljnjih obustava rada dok zaposlenici glasuju o štrajku.

Verdi je zahtijevao povećanje plata od najmanje 15,5 posto za radnike ili 600 eura više mjesečno za najslabije plaćeno osoblje u Postbank. Sindikat traži i produžavanje zaštite od otkaza do kraja 2028. godine, prenosi SEEbiz.

Deutsche Bank najavila je planove za zatvaranje do 250 od svojih 550 poslovnica Postbank do sredine 2026. i smanjenje broja zaposlenika.

Izvori iz bankarske industrije rekli su agenciji dpa da je Deutsche Bank nedavno uzvratila ponudivši dvostepensko povećanje plate u ukupnom iznosu od 10 posto u periodu od 27 mjeseci, kao i zaštitu radnih mjesta do 30. juna 2027.

Duscheck, sindikalni pregovarač, kritizirao je ponudu plate Deutsche Banka kao prenisku, a trajanje ugovora predugim, tvrdeći da povišice neće ublažiti utjecaj visoke inflacije posljednjih godina.

"To dugoročno cementira gubitak kupovne moći za zaposlenike Postbanke i stoga je neprihvatljivo", rekao je.