na 4,75%

Ovo je prva zemlja iz G7 koja je snizila glavnu kamatnu stopu

Autor: Biznis.ba
Ovo je prva zemlja iz G7 koja je snizila glavnu kamatnu stopu
Foto: Ilustracija

Centralna banka Kanade smanjila je svoju glavnu kamatnu stopu, čime je postala prva država iz G7 koja je ublažila monetarnu politiku u trenutnom ciklusu.

Bank of Canada smanjila je u srijedu svoju kamatnu stopu na 4,75 posto, nakon što ju je držala na pet posto od jula prošle godine. Trgovci su u utorak procijenili vjerovatnoću smanjenja kamatne stope u junu na 84 posto, prema anketi agencije Reuters, prenosi Financial Times.

Kanadska ekonomija oslabila je u posljednjim mjesecima. Rast BDP-a u prvom kvartalu od 1,7 odsto bio je ispod očekivanih 2,2 posto, dok je stopa nezaposlenosti od 6,1 posto u aprilu bila najviša u više od dvije godine. Glavna inflacija iznosila je 2,7 posto na godišnjem nivou u aprilu, u poređenju sa ciljem centralne banke od dva posto.

Guverner kanadske centralne banke Tif Meklem (Tiff Macklem) izjavio prošlog mjeseca da kanadski donosioci odluka o kamatnim stopama ne moraju da se kreću u korak sa američkim Federalnim rezervama kada je riječ o vremenskom terminu smanjenja kamatnih stopa.

U obrazloženju odluke o smanjenju kamatnih stopa, Meklem je naveo da se „ukupna inflacija potrošačkog indeksa cijena (CPI) konstantno smanjuje tokom ove godine, a pokazatelji osnovne inflacije sve više ukazuju na njeno trajno ublažavanje”.