Predviđene novčane kazne

Posljednje upozorenje ESB Unicreditu zbog poslovanja u Rusiji

Autor: Biznis.ba
Posljednje upozorenje ESB Unicreditu zbog poslovanja u Rusiji
Foto: X

Evropska centralna banka sprema se službeno naložiti italijanskom UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji, rekla su dva upućena izvora, nadovezavši se na objavu austrijskog Raiffeisen Bank Internationala da očekuje zahtjev o značajnom smanjenju ruskog poslovanja do 2026. godine.

Nakon višemjesečnih rasprava ESB se sprema UniCreditu poslati pravno obvezujući nalog i time značajno pojačati pritisak na talijanskog zajmodavca.

Idući korak predviđa kazne koje mogu biti i novčane.

To službeno upozorenje, ističe Hina, bila bi posljednja prilika za UniCredit da izbjegne mjere supervizora koje bi mogle rezultirati sankcijama.

U junu tadašnji šef ESB-ovog nadzornog tijela za banke Andrea Enria izjavio je u Evropskom parlamentu da je “opetovano i javno izrazio zabrinutost što banke razočaravajuće sporim tempom” smanjuju poslovanje u Rusiji.

ESB je po njegovim riječima od banaka zatražio da ubrzaju smanjivanje poslovanja i sastavljanje izlaznih strategija usvajanjem jasnih rokova i redovnim izvješćima upravnim tijelima i supervizoru o njihovoj sprovedbi, prenose Financije hr.

Krediti ruske filijale Unicredita prepolovljeni su u 2023. godini, ali prihod je porastao za 17 posto, kada se isključe promjene valutnih kurseva, zahvaljujući višim naknadama.