šef centralne banke

Powell: Iduća smanjenja kamata neće biti tako agresivna

Autor: Biznis.ba
Powell: Iduća smanjenja kamata neće biti tako agresivna
Foto: Arhiv

Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je u ponedjeljak da se nedavno smanjenje kamatne stope od pola postotnog boda ne bi trebalo tumačiti kao znak da će budući potezi biti jednako agresivni, što zapravo ukazuje da će sljedeći potezi biti manji.

Šef centralne banke ustvrdio je tokom govora u Nashvilleu, Tennessee, da će on i njegovi kolege nastojati uravnotežiti obaranje inflacije s potporom tržištu rada i dopustiti da podaci vode buduće korake.

“Gledajući unaprijed, ako se ekonomija općenito bude razvijala prema očekivanjima, politika će se s vremenom pomaknuti prema neutralnijem stavu. Ali nismo ni na kakvom unaprijed zadanom kursu”, rekao je Nacionalnoj udruzi za poslovnu ekonomiju u pripremljenim primjedbama.

"Rizici su dvostrani i nastavit ćemo donositi odluke od sastanka do sastanka."

Powell je naznačio da će, ako ekonomski podaci ostanu dosljedni, ove godine vjerojatno doći do još dva smanjenja stopa, ali u manjim koracima od četvrtine postotnog boda. To je u suprotnosti s očekivanjima tržišta za agresivnijim popuštanjem.

"Ovo nije odbor koji se osjeća kao da mu se žuri brzo smanjiti stope", rekao je tokom pitanja i odgovora nakon govora s ekonomisticom Morgan Stanleyja Ellen Zentner. "Ako ekonomija bude funkcionisala prema očekivanjima, to bi značilo više smanjenja stopa ove godine, ukupno 50 [bazičnih bodova] više."

Dionice su pale dok je Powell govorio, a Dow Jones Industrial Average pao je za više od 150 bodova. Prinosi na trezorske obveznice porasli su uz referentnu vrijednost 10-godišnjih trezorskih zapisa nedavno s prinosom od blizu 3,8%, što je povećanje od gotovo 5 baznih bodova u odnosu na sesiju, prenosi SEEbiz.

Primjedbe dolaze manje od dvije sedmice nakon što je Federalni odbor za otvoreno tržište odobrio pola postotnog boda, ili 50 baznih bodova, smanjenje Fed-ove ključne prekonoćne stope zaduživanja. Bazni bod iznosi 0,01%.

Iako su tržišta uglavnom očekivala akciju, bilo je neobično po tome što se Fed historijski kretao u tako velikim inkrementima samo tijekom događaja kao što su pandemija Covida 2020. i globalna finansijska kriza 2008.

Vjerovatnost smanjenja za dodatnih 50 baznih bodova bila bi u skladu s procjenama danim u FOMC-ovom "tačkastom grafikonu" koji ukazuje na procjene pojedinačnih dužnosnika o tome kamo idu stope.