odlazak sa tržišta

Raiffeisen prodao poslovanje u Bjelorusiji i uknjižio ogroman gubitak

Autor: Biznis.ba
Raiffeisen prodao poslovanje u Bjelorusiji i uknjižio ogroman gubitak
Foto: Raiffeisen

Austrijska Raiffeisen banka objavila je dovršetak pregovora s fondom Soven 1 Holding Limited iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o prodaji Priorbanke u Bjelorusiji čime RBI, kako je priopćeno iz Raiffiesenbank International Grupe (RBI), napušta bjelorusko tržište.


Dok je iznos transakcije s Sovenom nepoznat, gubitak RBI Grupe nastao na razlici između troškova preuzimanja Priorbanke i ostvarene vrijednosti tržišnog udjela u Bjelorusiji, s jedne, i izlaska s tog tržišta, s druge strane, iznosi 800 miliona eura.

- Očekuje se da će transakcija imati procijenjeni negativni učinak od približno 300 miliona eura na konsolidiranu dobit RBI Grupe, uglavnom kao rezultat razlike između nabavne cijene i knjigovodstvene vrijednosti. Transakcija će imati daljnji očekivani procijenjeni negativni učinak na konsolidiranu dobit RBI Grupe od oko 500 miliona eura. To neće imati utjecaja na regulatorni kapital i omjere kapitala RBI Grupe i povezano je s reklasifikacijom pretežno historijskih kursnih gubitaka trenutno priznanih u ostaloj sveobuhvatnoj dobiti - priopćeno je iz RBI Grupe, koja se nakon ruske invazije na Ukrajinu našla pod političkim pritiscima da napusti tržišta Rusije i Bjelorusije temeljem sankcija koje je Evropska unija zavela Moskvi. U Rusiji su se suočili s sudskom zabranom prodaje poslovanja, dok su u Bjelorusiji u februaru ove godine otvorili pregovore o prodaji Priorbanke s Soven 1 Holdingom.

- Završetkom ove transakcije RBI će uspješno izaći s bjeloruskog tržišta i time smanjiti svoju operativnu složenost u skladu sa svojom strategijom smanjenja rizika u istočnoj Europi - poručeno je iz RBI Grupe, uz napomenu da prodaju 84,74 posto vlasništva RBA u Priorbanci još trebaju odobriti regulatori te da je za potpuno zatvaranje transakcije potrebna uplata kompletnog iznosa kupoprodaje. Preostali vlasnički udio u Priorbanci, inače, imaju mali dioničari.

Priorbanka je osnovana 1989., u vlasničkom portfelju RBA je od 2003., deveta je po veličini bjeloruska banka s 1600 zaposlenih, a procijenjena vrijednost imovine joj je blizu 2,5 milijarde eura. Specifičnost bjeloruskog bankarskog tržišta je što su među prvih pet najvećih banka tri u vlasništvu države Bjelorusije. Uz to, među deset najvećih banaka na tamošnjem tržištu još tri su u (su)vlasništvu države Rusije ili ruskih državnih kompanija, poput Sberbanke i Belgazprombanke u suvlasništvu Gazproma, prenosi SEEbiz.

Dok je na bjelorusko tržište RBA ušla preuzimanjem već postojeće banke, u Rusiji je osnovala filijalu AO RBA još 1996.. Imovina AO RBA procijenjena je na 20,7 milijardi eura i smatra se 15. po veličini na tamošnjem tržištu. Rast tržišnog udjela i broja zaposlenih (oko 10 tisuća) u Rusiji AO RBA je ostvarila i akvizicijama.

Početkom tekućeg mjeseca RBI Grupa je priopćila da namjerava napustiti i tržište Rusije te da će se žaliti na odluku sudova u Rusiji o zabrani raspolaganja dionicama AO Raiffeisenbanke.

- Odluka o zabrani raspolaganja dionicama AO RBA je povezana s pravnim postupkom u kojem RBI Grupa uopće nije stranka u postupku. To komplicira proces prodaje u kojem RBI nastoji prodati kontrolni udio u AO Raiffeisenbank i neizbježno će dovesti do daljnjih odgoda - priopćeno je iz RBI Grupe koja od 1994. posluje i na hrvatskom tržištu. Samo u srednjoj u jugoistočnoj Europi RBI Grupa ima 15 podružnica, a, osim u zapadnoj Evropi, prisutni su i na tržištima Azije i u SAD.