Moguće otvaranje poslovnice

Razvojna banka Federacije BiH u Goraždu prezentovala kreditne linije

Autor: Biznis.ba
Razvojna banka Federacije BiH u Goraždu prezentovala kreditne linije
Foto: FENA

Razvojna banka Federacije BiH u saradnji sa Vladom Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je organizovala prezentaciju kreditnih linija i ostalih programa iz svoje ponude za privrednike tog kantona.

Poseban akcenat stavljen je na set novih kreditnih linija koje korespondiraju sa „Strategijom razvoja Federacije BiH 2021-2027“, sa naglaskom na nove kreditne linije za finansiranje turizma, poljoprivrede, energetske efikasnosti, proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, javno privatno partnerstvo i finansiranje IT sektora i digitalizacije.

V.d. predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH Borislav Trlin naglasio je da je cilj prezentacije druženje sa privrednicima, ali i predstavljanje mogućnosti i pogodnosti koje nudi Razvojna banka.

- Goražde je interesantno jer ima jaku koncentraciju proizvođača nove vrijednosti i kvalitetne izvoznike za koje mi imamo veoma kvalitetne i specifične linije, generalno za proizvodnju nove vrijednosti, ali imamo i kreditne linije koje se odnose na turizam koje beskamatno radimo cijelo vrijeme trajanje otplate kredita, te poljoprivredu koja faktički u sebe uključuje grantove – naveo je Trlin.

Dodao je da Razvojna banka trenutno radi na izradi projekata zajedno sa Vladom koja će raditi na povećanju konkurentnosti izvoznika gdje će, kako je rekao, biti veliki dio grant sredstava te je mišljenja da će sa fiksnom kamatnom stopom, dugim rokom otplate kredita moći odgovoriti svim zahtjevima partnera iz Goražda, a cilj je da se njihov broj poveća.

On je najavio da će Razvojna banka FBiH prvi put uputiti Vladi Federacije BiH strateški dokumet Razvojne banke FBiH, gdje je između ostalog predviđeno i kapacitetsko jačanje i kapitalno i kadrovsko.

- Predviđeno je i širenje naših mreža na neke tačke u Federaciji BiH koje smatramo da su bitne. Zasigurno Goražde je jedna od tih. Sačekat ćemo da Vlada FBiH prihvati taj jako bitan dokument i dogovoreno je sa predstavnicima kantonalnih vlasti da nas posjete kako bi otvorili tu temu - kazao je Trlin.

U Vladi BPK Goražde ponudu Razvojne banke smatraju dobrom prilikom za goraždanske privrednike i poslodavce u raznim segmentima.

Ministar za privredu Zijad Briga najavio je da će konkretne aktivnosti biti dogovorene na narednom sastanku.

- Pokušat ćemo da kreditne linije koje su povoljne za naše privrednike Vlada Kantona sufinansira i pomogne u dijelu finansiranja kamate na kredite te troškova obrade kredita čime bi faktički omogućili privrednicima da dođu do besplatnog kapitala odnosno vrate samo onaj dio koliko dobiju za svoj tekući posao – kazao je Briga.

U Ministarstvu privrede u posljednjih šest mjeseci rade na pripremi dokumenata sa obrazloženjem zahtjeva za otvaranje filijale Razvojne banke u Goraždu koji će biti dostavljen toj banci s ciljem olakšavanja poslovanja goraždanskim privrednicima.