njujorška banka

Regulatori kaznili Citigroup sa 136 miliona dolara

Autor: Biznis.ba
Regulatori kaznili Citigroup sa 136 miliona dolara
Foto: Arhiv

Regulatori su kaznili Citigroup sa 136 miliona dolara kazne zbog neuspjeha u rješavanju dugotrajnih nedostataka oko kontrola i upravljanja rizicima, što je udarac izvršnoj direktorici Jane Fraser dok pokušava preokrenuti divovsku njujoršku banku.

Federalne rezerve i Ured kontrolora valute najavili su akciju kasno u srijedu, samo dva dana prije nego što Citigroup treba izvijestiti o zaradi u drugom tromjesečju.

Regulatori su rekli da Citigroup nije postigao dovoljan napredak u problemima koji su prvi put identificirani u nalogu za pristanak iz 2020., koji je zahtijevao da Citigroup riješi nedostatke u svom upravljanju rizikom na razini poduzeća, upravljanju rizikom usklađenosti, upravljanju podacima i internim kontrolama.

"Iako su upravni odbor i uprava banke ukupno ostvarili značajan napredak, uključujući poduzimanje potrebnih koraka za pojednostavljenje banke, i dalje postoje određene slabosti, posebno u pogledu podataka", rekao je vršitelj dužnosti kontrolora valute Michael J. Hsu.

Citigroup će platiti OCC-u 75 miliona dolara, a Fedu 60,6 miliona dolara, povrh 400 miliona dolara koje je Citigroup prethodno platio kao dio naloga za saglasnost 2020., prenosi SEEbiz.

Fraser je u srijedu odgovorila vlastitom izjavom, rekavši da "smo uvijek govorili da napredak neće biti linearan, i ne sumnjamo da ćemo uspjeti dovesti našu firmu tamo gdje treba biti u smislu naše transformacije."

Izvršni direktor je dodao da smo "posvećeni trošenju onoga što je potrebno za rješavanje naših naloga za pristanak."

Dionice Citigroupa pale su za više od 1% u trgovanju nakon radnog vremena u srijedu. Njezine su dionice porasle više od 26% od početka godine, nadmašivši sve druge velike bankovne konkurente.