CBCG

Rekordan profit banaka u Crnoj Gori

Autor: Biznis.ba
Rekordan profit banaka u Crnoj Gori
Ilustracija

Komercijalne banke, njih 11, ostvarile su prošle godine prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG) dobit u iznosu od 146 miliona eura, što je za 62,7 miliona eura, odnosno 75,26 odsto, više u odnosu na kraj 2022. godine.

Iz vrhovne monetarne institucije saopšteno je da je svih 11 banaka iskazalo pozitivan rezultat, prenose Vijesti.

U 2023. godini došlo je do rasta kamata na kredite za građane i privredu u Crnoj Gori, zbog rasta međunarodne referentne kamatne stope za evropsku valutu euribor, ali i povećanja naknada i provizija banaka za građane i privredu na platni promet, kartično i bankomatsko poslovanje i druge usluge.

Sve ovo je uticalo na visoki profit crnogorskih banaka, napominju iz CBCG.

Evropska centralna banka (ECB) je prije dvije godine pokrenula rast referentne kamatne stope u sklopu mjera protiv inflacije, ali je krajem prošle godine saopšteno da će u 2024. prestati sa ovim mjerama jer je inflacija u državama evrozone zaustavljena, a da je sada sa nižim kamatnim stopama potrebno podržati potrošnju i ekonomski rast.

Predstavnici banaka u Crnoj Gori najavili su prošle nedjelje, nakon sastanka sa novom guvernerkom CBCG Irenom Radović, da će do kraja marta ove godine ponuditi niže kamatne stope na kredite građanima. Guvernerka je tada kazala da je, u cilju očuvanja životnog standarda građana, CBCG pokrenula, a poslovne banke podržale inicijativu za snižavanje kamatnih stopa na kredite.