visoka inflacija

Ruska centralna banka povećala kamatne stope

Autor: Biznis.ba
Ruska centralna banka povećala kamatne stope
Foto: Arhiv

Ruska centralna banka povisila je ključnu kamatnu stopu s 18 posto na 19 posto dok se zemlja bori s visokom inflacijom, a državna potrošnja na vojsku opterećuje ekonomiju.

U priopćenju, centralna banka Rusije je rekla da rast domaće potražnje još uvijek značajno nadmašuje mogućnosti proširenja ponude dobara i usluga.

Izraženi su i izgledi za još povećanja stopa u sklopu napora da se inflacija vrati sa sadašnjih 9,1 posto na cilj banke od četiri posto do 2025. godine.

Rusko gospodarstvo nastavlja pokazivati ​​solidan rast kao rezultat stalnih prihoda od izvoza nafte i državne potrošnje na robu, uključujući i za vojsku.

Jedan od rezultata je inflacija, protiv koje se središnja banka pokušala boriti višim stopama kako bi poskupila posudbu i potrošnju na robu – teoretski smanjujući pritisak na cijene. Rast kursa potkraj prošle sedmice je sedmi u više od godinu dana, prenose Financije hr.

Ruska centrlna banka zadnji put je povećala kamatne stope u julu – kada je povisila stope sa 16 na 18 posto.

Potrošnja Moskve od početka rata s Ukrajinom 2022. godine dovela je u pitanje sposobnost Rusije da proizvodi robu i usluge, prenosi Euronews, te je povećala plate radnika.